Dienstag, 3. Oktober 2023

O Partizanskom spomen groblju u Mostaru

 


(tekst koji slijedi objavljen je na facebook stranici “Partizansko spomen groblje – Help to Preserve famous WW2 Memorial in Mostar”, autor je Eli Ćišić)


Razlog zašto pišem o Partizanskom spomen groblju je taj što većina građana misli da je to "samo" spomenik bez posmrtnih ostataka (kostiju).

Haj nije mi krivo kada to kaže neko ko je došao u zadnjih tridesetak godina u Mostar, ali kada to izvale osobe starijih godišta, koje su rođene u Mostaru e onda jbg. imamo problem.

Da li to kažu iz neznanja ili zbog revitaliziranja vandalizma koje se konstantno vrši nad Partizanskim grobljem to je već za neku dublju analizu.

Pa evo da im pojasnimo kako god bilo:

“Projektom izgradnje spomenika je bilo predviđeno 810 grobnih mjesta, ali je prikupljeno samo 560 ostataka poginulih boraca, od čega je 8 narodnih heroja. Njihovi ostaci su položeni u betonske komore, dimenzija 60x40x50 cm, ispod grobnih obilježja, dok su kosti iz zajedničkih grobnica položene u spomen-kosturnicu u polukružnoj niši u kojoj se polažu vijenci. Na spomen groblju postavljeno je 630 nadgrobnih spomenika koje su 2004. godine, uz suglasnost autora, zamijenjene novim od kamena «tenelije», istog oblika i natpisa.”

Izvor: Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika

Još par bitnih stvari za raju u neznanju.

"Partizansko spomen groblje je podignuto u ime stradalih mostarskih partizana i svih onih koji su živjeli i djelovali u dubokom antifašističkom uvjerenju, i danas je jedno od najvećih spomenika Narodnooslobodilačkom ratu i njegovim žrtvama na prostoru SFRJ i Balkana."

Gradilo se 5 godina, od 1960-1965. godine a neimar je bio Bogdan Bogdanović.

"U mozaik spomenika ugrađeno je 12.000 kamenih detalja, 1.193 metra kvadratna kamenih ploča sa dotrajalih mostarskih kuća. Preko 87. 000 kamenih oblutaka vađenih sa dna rijeke Neretve su pokrile 871 kvadratni metar kaldrme.
Postavljeno je 810 spomen-ploča, imena su uklesana na početku na oko 630, a kosti 560 antifašista se prebačene na spomen-groblje."

Više podataka na odličnoj web stranici:
https://partizansko.info

(Eli Ćišić/Partizansko/facebook)


(2) Partizansko Groblje u Mostaru | Facebook

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen