Sonntag, 8. Oktober 2023

Protiv gravitacije

 



Ups, opet je to ponovo uradila. Još jednom se Amerikanka Simone Biles uzdigla iznad svih zakona i prkosila zakonima fizike. Još jednom je ona, gravitacijski, nadmudrila gravitaciju i izvela skok na svjetskoj sceni za koji niko ne bi smio ni pomisliti da je uopšte moguć: okretanje Yurchenkovog kruga praćeno dvostrukim saltom unazad, vjerovatno bi bio korektan opis ovog čuda, koje još jednom ilustruje zašto se sport Bilesove naziva umjetnička gimnastika.

Ona je godinama fino podešavala ovu munjevitu sekvencu pokreta, a pokazala ju je u Indianapolisu 2021. i još jednom ranije. No, budući da je za priznavanje imena potrebno međunarodno takmičenje, tek će se sada, nakon Svjetskog prvenstva u Antverpenu, skok zvanično nazvati imenom “Biles II”. Sufiks jasno govori: Ona je već napravila sličan ludi skok 2018.

Postoje još tri elementa nazvana po njoj u drugim disciplinama. Nastup u Antwerpenu nije bio uzbudljiv samo zbog senzacionalnog slobodnog stila. To je takođe označilo povratak kraljice gimnastike na tron.

Biles je naime, bila iznenada isključena na Olimpijskim igrama u Tokiju 2021. zbog problema sa mentalnim zdravljem, sa ekipnog takmičenja u višeboju. U to vrijeme mnogi su se plašili da će morati prekinutu karijeru.

Ali Simone Biles, koja sada ima 26 godina, uzdigla se iznad svakog toga. Pobjedila je svoje demone, izborila se za povratak na svjetski vrh i sada je svojim petim potpisom "Biles" dokazala da je jedna od najvećih sportistkinja svih vremena. I na kraju, to je vjerovatno njeno najvažnije bravurozno dostignuće.


Na slikama: Simone Biles, i pregled skoka, pogled na dvostruki okret Biles unazad preko skakačkog stola, na pojedinačnim slikama, gledajući od gornje lijevo, do donje desno.

(focus)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen