Sonntag, 29. Oktober 2023

Iz svijeta – Slike dana

 


Ledeni brijeg koji se topi u Scoresby fjordu u Estarn-Greenlandu. Francuski nacionalni centar za naučna istraživanja poduzeo je ekspediciju u istraživanje udaljenih fjordova Grenlanda, najvećeg fjordskog sistema na zemlji koji je još uvijek vrlo malo istražen. Ekspedicija, koju je organizovala francuska inicijativa Grenlandija, ima za cilj istražiti efekte klimatskih promjena na Scoresby fjord i njegove stanovnike.



Prijeteći tamni oblaci iznad zamka Dunnottar, srednjovjekovne tvrđave u blizini Stonehavena na litici na obali Sjevernog mora, Aberdeenshire, Škotska.



Članovi južnokorejskog akrobatskog tima "Crni orao" izvode aeromiting na Međunarodnoj izložbi vazduhoplovstva i odbrane u Seulu (ADEX) u Seongnamu, južno od Seula, 16. oktobra 2023. godine.



Radnik na farmi koristi granu da nosi brusnice do pumpe na Mann farmi u Buzzards Bayu, Massachusetts. Industrija brusnica u Buzzards Bayu sastavni je dio ekonomije i kulture regije. Oko 20 posto američkih usjeva brusnice uzgaja se u ovoj regiji.



Maslinasta ridley kornjača stigla je u rezervat za divlje životinje La Flor u San Huan del Sur, Nikaragva tokom sezone gniježđenja. Više od hiljadu morskih kornjača, ove ugrožene vrste, stiglo je na plažu La Flor u San Huan del Sur, u Tihom okeanu i južno od Managve, da masovno polažu jaja. Kornjače dolaze nekoliko puta godišnje da se gnijezde u pijesku utočišta za divlje životinje La Flor, koje se nalazi oko 149 kilometara od Managve u departmanu Rivas.



Predstavnici naroda iz udaljenih zajednica u Centralnoj Australiji poziraju ispred znamenitosti Uluru, poznatog i kao Ayers Rock, nakon što su glasali sa "da", na glasanje u parlamentu, na sastanku vijeća u blizini Ulurua.

(msn)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen