Montag, 16. Oktober 2023

Revolucija je zelena

 






Pariz: Eko-tranzicija kao toplotna zaštita

U glavnom gradu Francuske temperatura raste čak brže nego negdje drugo. Sada je gradonačelnica Pariza nadredila ono što je mnogim metropolama potrebno: eko-tranziciju kao toplotnu zaštitu.

Jedne nedelje u septembru na Elizejskim poljima je bilo vrlo tiho.

„Može se čuti cvrkut ptica“, čudili su se turisti iz Edinburga, iz Škotske. „Ovako je moralo biti u vrijeme lockdowna“, dodali su. A onda su brzo počeli snimati selfie nasred ulice, sa Trijumfalnom kapijom u pozadini, okruženi šetačima, od kojih neki sa sobom imali i ćebad za piknik. Svi su željeli su da iskoriste ovakav dan na što bolji način.

„Moći doživjeti ovakav Pariz – to je dar!“ Poklon koji bi Anne Hidalgo, gradonačelnica francuske prijestolnice, voljela da poklanja češće: dani i zone bez automobila su među njenim omiljenim kampanjama. Više mira i tišine, manje izduvnih gasova, Parižani bi trebali sami otkriti koliko to može biti lijepo. Od sljedećeg proljeća, prije početka Olimpijskih igara, arondismani od I do IV biće zatvoreni za prolazni saobraćaj, koji čini 50 posto ukupnog saobraćaja. Od početka svog prvog mandata 2014. godine, energična socijalistkinja se zalagala za promjene koje predstavljaju revoluciju. Radi se o opstanku grada.


Na slikama:

Odmor od gradske vreve: mlada žena uživa u ljetnoj večeri na Seni, s Pont d’Alexandre III u pozadini.

Biciklistički grad Pariz: Rue de Rivoli vodi pored muzeja Louvre i vrtova Tuileries - bez automobila.

Ovdje u osnovi sve uspijeva osim krompira” Berba na krovu opere: Mathilde Pochon u vrtu iznad Bastilje. Na 2500 kvadratnih metara Ovdje raste začinsko bilje i povrće.

Rasadnik: Fanch Le Garrec iz opštinskog rasadnika u Rungisu. Grad dobija veliki deo svojih sadnica baš odavde.

Budući “saveznici”: Ova mlada stabla će se za nekoliko godina preseliti u centar Pariza.

Parizu je potrebno više zelenila – svaki kvadratni metar se računa.

Na novom terenu: Parižani su sami za sebe otkrili baštovanstvo - „Jardin 21“, kafić sa zajedničkim ležajevima, izgrađen je na nekadašnjoj pustoši.

Grad je ponovo otkrio svoju rijeku.

Brodom kroz centar grada i predgrađa: Dany Carvalho želi koristiti Senu za lokalni prijevoz. Riječni čamac: Eric Sapin istražuje Senu s mladima na svojoj barži “Alternat”.

Pod zemljom: Jean-Noël Gertz uzgaja gljive pod zemljom - u bivšoj garaži.

Kupanje u Seni – veliko obećanje.

Ogromni sifon: Iza željezničke stanice Austerlitz gradi se gigantski bazen za prikupljanje kišnice iz kanala.

(stern)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen