Freitag, 20. Oktober 2023

Odmor za oči – Talasi usred grada

 


Za nepovjerovati, Havaji su usred Bavarske! Eissbach talasi u Englischen Garten, Engleskom vrtu, su poznati surferima daleko izvan granica Minhena. Stojeći talas odmah pored Haus der Kunst, Kuće umjetnosti, smatra se najkonstantnijim, najvećim i najboljim rječnim talasom na svijetu, usred jednog velikog grada. Ovdje se može se surfati već 40 godina i smatra se popularnim hotspotom. Surfere, profesionalne surfere i gledaoce iz cijelog svijeta privlači talas usred Minhena.

Surfanje na ovom mjestu nije dozvoljeno baš tako dugo! Uprava dvoraca i jezera željela je zatvoriti talase zbog brojnih nesreća - posebno od strane neiskusnih surfera. Zahvaljujući grupi predanih minhenskih surfera, Eisbachov talas je spašen 2007. godine. Od tada je surfanje na ovim talasima dozvoljeno samo iskusnim surferima.

Ili na bavarskom: Ako si previše glup, pažljivo gledaj, inače si gotov!

Dugo vremena, na Eisbachu se nije moglo stvarno surfati jer je talas imao samo jedan valjak za vodu i stoga nije bio održiv. To se promijenilo tek kada je surfer Walter Strasser - poznat i kao “Hausmeister, "Čuvar" - napravio promjene na talasu prije dobrih 30 godina. Međutim, u to vrijeme nije bila strogo provedena zabrana surfanja, pa nije bilo neuobičajeno da policajci s oružjem jure surfere preko engleskog vrta i oduzimaju im daske za surfanje.

(bams)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen