Samstag, 1. September 2018

Zaustavljeni momenti: Slike sedmice


U Indoneziji je obilježen Dan nezavisnosti, a studenti su pripremili paradu u podnožju vulkana Sinabung, koji je u prethodnom periodu zadavao puno brige tamnošnjim stanovnicima. Sada se vulkan još samo dimi.

Kakva je zdravstvena briga u nekim krajevima svijeta, pokazuje fotografija iz afganistanskog disktrikta Arghandaba, gdje je obavljena vakcinacija djece protiv dječije paralize (poliomyelitis, iliInfantile paralysis). Za informaciju: područje Evrope je 2002. godine proglašeno oslobođeno od ovog virusa.

Šta se sve može izvesti sa dronovima, pokazuje slika iz kineskog grada Changsha. Tamo je priređena  jedna koreografija sa dronovima, na zadovoljstvo gledalaca.

Istovremeno je u Parizu priređena izložba Exposition immersive u l'Ateliers des Lumieres. Jedna slika ne može prikazati svu impresivnost izložbe. Više detalja na službenoj stranici Ateiler Lumieres.

U Glazgovu, u Škotskoj, svake godine se održava tradicionalni Piping festival, a u vrijeme festivala učesnici prave paradu ulicama grada svirajući gajde.

Skoro da ni jedan sedmični pregled događaja iz svijeta ne može proći bez slika zastrašujućih poplava, koje su u ovom periodu zahvatile dobar dio azijskog kontinenta. Na slici dječak, koji se snašao i vesla na kakvom takvom plovilu, ulicama preplavljenog Yangona u Myanmaru.

Kiša meteora javlja se svake godine polovinom avgust. Jedna od ljepših fotografija napravljena je preko Rocky Mountains u Coloradu.

U indijskom Jaipuru, održana je tradicionalna Teej procesija. Turisti koriste priliku da se uslikaju sa učesnicima procesije.

U Shanghaiju je održano baletsko takmičenje, 6. Shanghai International Ballet Competition. Na slici je kineski kandidat Shi Yue, koji pokazuje svoje mogućnosti.

Jedan neobičan snimak napravljen je na aerodromu u indijskoj Kalkuti. Slika je uhvatila avion, koji se upravo podigao sa piste i uletio u dugine boje na nebu iznad aerodroma.
(web)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)




Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen