Samstag, 22. September 2018

Danas Sabor antifašista BiH


Danas će u Mostaru, u sklopu obilježavanja 70 godina SABNOR-a BiH,, biti održan Sabor antifašista Bosne i Hercegovine, na kome će, kako se očekuje, biti usvojena Deklaracija o antifašističkoj Bosni i Hercegovini.
“Svjesni činjenice narastajućeg neofašističkog djelovanja i pojava fašizma u našoj zemlji, ali i vlastite odgovornosti za sudbinu zemlje, mi članovi Udruženja antifašista i boraca NOR – a Mostar, a uz podršku brojnih istomišljenika iz cijele zemlje, odlučili smo organizovati Sabor antifašista Bone i hercegovine. Ideja je da zajedno podsjetimo sve građane BiH da su antifašisti stvorili ZAVNOBiH i u modernoj istoriji obnovili državnost Bosne i Hercegovine, te da zbog toga imaju i zadatak i odgovornost progovoriti i o stanju u zemlji, ali i o pojavama neofašizma koje se ne sankcionišu, a u nekim oblicima i podržavaju od pojedinih predstavnika vlasti.
Želimo ukazati na te pojave i u vremenu predizborne kampanje pozvati stranke da se obavežu na antifašističko djelovanje i izgradnju antifašistićkog društva u narednom periodu.
Vjerujemo da naša udružena akcija i zajednička poruka mogu imati ozbiljnu snagu2, poručuju organizatori,
Sabor će se održati u 11 sati u Studentskom hotelu , a nakon zasjedanja položiće se cvijeće na Partizanskom spomen groblju.
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen