Samstag, 29. September 2018

Nova generacija „superfood” hrane


Kupus, kokosova voda i chia su dugo vremena su bili prehrambeni sastojci o kojima su svi pričali. Vremena se mijenjaju i dolazi vrijeme za nove superfood, koje nas održavaju zdravim, sretnim i fit.
Ovdje dajemo nekoliko primjera prehrembenih proizvoda koji se, garant, još nisu našli na vašem tanjiru, a koje sa pravom nose naziv “superfood”. Barem do sada!

Ne samo zbog spoljašnjeg izgleda, tamarind se čini uobičajen. Žilava voćna masa i mnogo tvrdih košpica unutra, ne pozivaju baš odmah na  jedan griz. U Njemačkoj se može kupiti “indijska hurma”, osušena, kao sok, namaz ili čaj, i već pripremljena za jelo. Može se miješati u voćne sokove i napitke. Sadrži dosta željeza, cinka, kalijuma, kalcijuma, vrijedne aminokiseline, antioksidanse i vitamine. Tamarinde djeluje antibakterijalno, pomaže kod zatvora, smatra se anti-aging oružjem i čudotvornim lijekom za lijepu kosu i kožu.


Maleno, ali ohoho moćno, važi ovo crveno Camu Camu voće iz Perua, koje je dostupno samo ponekad u dobro opremljenim prodavnicama, ili u obliku praška. A baš to se odlično uklapa u mikser, kako bi se napravio shake za doručak. A zašto bi to trebali raditi? Camu Camu sa samo 2.000 mg na 100 grama ostalih sastojaka u mikseru postaje vitamin C bomba, a osim toga sadrži i druge vrijedne sastojke, kao što su antioksidansi i aminokiseline. Pravi izvor mladosti!

Iza tajanstveno zvučnog imena baobab krije se baobabovo drvo. U Africi se mnogu ljudi nastanjuju u blizini ovog čarobnog drveta kako bi profitirali od njegove “magične medicine”. Suština je da su plodovi baobaba bogati imunološkim ojačivačima, poput željeza i vitamina C i B6, visokim nivoom kalijuma i antioksidanata, kao što su polifenoli. Kao rezultat, baobab jača odbrambeni mehanizam organizma i predstavlja oružje protiv starenja. Osim toga, baobab ublažava upale i pomaže oporavak mišića. Čak se i neki modni modeli kunu u baobab. Djeluje na smanjenje apetita i pomaže im da ostanu mršave, onakve kakve jesu.


Adaptogeni su grupa biljaka koje su bez sumnje zaradili titulu superfooda, bez genetskog inžinjeringa. Tu spadaju korijen lakrica (sladića), divljeg, “ljekovitog” ili “indijskog” bosiljka, gingseng i korijen ruže. Poznati su po svom pozitivnom djelovanju na ljudski organizam, snižavaju naprimjer  nivo kortizola u krvi i na taj način oslodađaju organizam od stresa! Osim toga, utiču na imuni sistem i djeluju kao prirodni antidepresivi.


Lucuma se ni u kom slučaju ne smije zamijeniti sa  začinom kurkuma (curcuma). Ne samo zato što je ime slično, nego što obe dolaze u obliku žutog praha. Ali, za razliku od začina, Lucuma je slatko voće iz Južne Amerike, koje se odlično mješa u napitke, kašu ili kao desert u sladoled. Ovo voće podržava obnavljanje ćelija, štiti od bolesti, ima antiupalni efekat, a tijelo obezbjeđuje sa vitaminima, mineralima i vlaknima!


Mesquite zvuči kao neki francuski modni label, ali potiče iz Južne Amerike i tamo je poznat kao ukusni sastojak za slatkiše, jer njegova mohuna ima ukus poput karamela. Mesquite se može kupiti kao svjež, samo u bobama, ili kao prah, a onda se može mješati u napitke, ili koristiti kod pravljenja marmelade. Pun je minerala i superelemenata, kao što su željezo, cink magnezijum, i aminokiselina, kao što je lyzin. A sa njima čelije ostaju fit!

Da su lješnici zdravi, poznato je odavno. Oni sadrže dobre masnoće, koje štite srce i podržavaju regulisanje tjelesne težine. Ali, nakon oraha, pistaća i sličnog, sada dolaze i Sacha Inchi orasi, koji nadmašuju sve druge u pogledu sadržaja omega 3, 6 i 9 masti. Sadrže mnogo vitamina E i proteina. Posebno za vegetarijance, ovaj “kikiriki Inka” su savršen dijetalni dodatak.

Maca, lukovica iz Južne Amerike smatra se afrodizijakom, sredstvom za potenciju i donatorom snage. Pored toga, pomaže protiv depresije, simptoma menopauze, jačanje imunog sistema, smanjenje holesterola i smanjivanje stresa. Sve ovo obezjeđuje širok spektar nutrijenata, kao što su aminokiseline, fitohemikalije, vitamini i minerali.

Peršun. Da, dobro ste pročitali: zeleni stručak, koji stalno ostaje nakon jela u restoranu, i koga posluga nakon pospremanja stola najčešće baca u smeće, je superfood! Ponekad onako usput, dospije i u kajganu, ali od sada bi se peršun trebao koristiti mnogi više i češće. Pun je vitamina K, što je veoma važno za koagulaciju krvi i kostiju. Studije su pokazale da peršun djeluje na smanjenje apetita, a uzimanjem u samo jednom obroku dnevno, veoma brzo daje utisak sitosti.

Sportisti se kunu u banane. S pravom! Jer, ovo žuto južno voće sadrži sve što vam je potrebno da bi došli u pravi ritam: kalijum (koji održava stabilan krvni pritisak i štiti srce) magnezijum (koji daje veću snagu mišićima i bolju sposobnost regenacije), antioksidansi (oružje protiv starenja), vlakna (koji daju znak sitosti) i triptofan (amino kiselina za izgradnju proteina). Aminokiseline obrazuju početni stepen nervnog transmitera serotonina (hormon sreće) i melatonina (hormon sna). Sve ovo zajedno sa vitaminom B6 smanjuje stres i omogućava dobar noćni san.

Vremena 0,1 procentnog jogurta su već davno prošla: Quark, bogat masnoćama, bez šećera, grčka varijanta, osvojila je frižidere osoba moje žele biti fit. Razlog: obezbjeđuje visokokvalitetne proteine i probiotike. Islanđani sada  nude njihov Skyr: sadrži manje masnoća i šećera, ali više moćnih proteina i kalcijuma. Savršen dodatak poslije treninga!

Biljna alternativa kravljem mlijeku etablirala se već dugo. Ono što do sada nisu uspjeli da isporuče ni kokosovo mlijeko, ni soja mlijeko kao ni zobno mlijeko, je u stvari dovoljna količina proteina. Neki proizvođači su prepoznali tu rupu na tržištu i sada nude visokoproteinsko biljno mlijeko. Ono obezbjeđuje mišiće sa visokokvalitetnim proteinima iz pasulja.



Ko bi još pomislio da će se na kraju čitave ove priče naći jedna autohtona glavica salate, i to kao superfood.  Jedna glavica zelene salate osvaja poene posebno sa vitaminom K, i jačanjem kostiju. Salata od pazije sadrži najmanje 13 sastojaka koji imaju antiupalni ekekat, štite od dijabetesa tip 2, Resa salata sadrži anti-aging ekakat, a sa svakim zalogajem poklanja nam veliki broj antioksidanata, vitamina i minerala, a kako tvrde, bori se čak i protiv ćelija raka!
(web)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen