Sonntag, 26. August 2018

Zaustavljeni momenti: Slike sedmice


Ne radi se o slikama iz nekog ratnog područja. Jedan super brzi ICE voz prolazi pored izgorjelih kuća u Siegburgu (Nordrhein Westfalen). Prilikom jednog malog požara u grmlju sa suprotne strane pruge, prolaskom ovakvog brzog voza jedna iskra je prebačena na suprotnu stranu pruge, gdje je zahvatila sasušenu travu i grmlje i vrlo brzo se proširila na susjedne kuće. Tom prilikom, povrijeđene su 32 ossobe i pričinjena velika materijalna šteta.


Radnici uklanjaju skulpturu jedne lisice iz parka Jing'an parka u Shanghaiju. Četiri godine je skulptura, pod nazivom „Urban Fox“, tamo stajala, na oduševljenje posjetilaca parka.


Kamioni i automobili stoje na tek srušenom Morandi ponte u Genovi (Italija). Uzrok rušenja mosta se još istražuje, a prilikom pada u ambis automobila, koji su se tom prilikom nalazili na mostu, poginule su 43 osobe.


Na ovom mjestu, u svakom sedmičnom pregledu događanja, tokom ovoga ljeta, prikazane su slike brojnih požara širom svijeta. Ovdje, vatrogasci u borbi sa požarom na jednoj zgradi u južnoafričkom Johanesburgu.


U Lairgu (Škotska) u ovo vrijeme svake godine se održava jedna od najvećih stočnih pijaca u Evropi. Potencijalni kupci posmatraju i procjenjuju ovce, a kako je poznato, svake godine se ovdje proda ili kupi oko 15 hiljada ovaca.


Demonstranti sa japanskim zastavama u vrijeme marša u blizini Yasukuni Shrine u Japanu obilježavaju 73. godišnjicu završetka Drugog svjetskog rata. Manifestacija na kojoj se odaje počast Japancima poginulim u ratovima od 1867. do kraja Drugog svjetskog rata je veoma diskutabilna, jer se na njoj odaje počast i četrnaestorici visokorangiranih japanskih ratnih zločinaca.


Glumac sa maskom Donalda Trumpa na licu, za vrijeme jedne prezentacije u muzeju voštanih figura Madame Tussauds u Berlinu, pozira ispred bokserske lopte, koja veoma liči na Angelu Merkel. Mada je ovaj muzej više poznat po voštanim figurama, za ovu priliku poručeno je devet umjetnika, koji izrađuju silikonske maske.


I na kraju, još jedno podsjećnje na cvjetni tepih iz Brussela. Ljudi se dive ogromnom cvjetnom tepihu na brusselskom Grand Placeu. Svake druge godine, priređuje se ova manifestacija, kada se na 1800 kvadratnih metara površine trga napravi tepih od oko pola miliona cvjetova, pretežno georgina i begonija.
(web)
Smail Špago


(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen