Samstag, 4. August 2018

Rekordno visoke temperatura 2018.






U Španiji i Portugalu temperature su već danima iznad 40°C. Uzrok, južno strujanje, koje nesmetano prelazi iz pravca sjeverne Afrike, preko Iberijskog poluostrva. Prognoza, biće još toplije.
U petak 3. augusta na južnom dijelu ovog poluostrva izmerene su temperature 46°C u Andaluziji. U subotu 4. augusta se očekuje čak 50°C i to u Sevilli. Ova vrijednost bi trebala biti nova evropska rekordna temperatura.
Aktuelni rekorder je Grčka sa temperaturom 48°C koja je izmjerena na aerodromu Eluisis u Atini 10. jula 1977.
Vrućina se širi dalje preko Francuske i Italije. Na ovako visokim temperaturama ljudima prijete zdravstvene poteškoće, a posebno su ugrožene starije osobe, bebe i hronično bolesni.
Preporuke, piti mnogo tečnosti, i do četiri litra vode na dan, izbjegavati masnu hranu i ne izlagati se bespotrebno suncu.
Dok se u jednom dijelu Evrope ljudi bore kako da izađu na kraj sa previsokim temperaturama, u Austriji se bilježi teško nevrijeme sa jakim padavinama koje su dovele do poplava i klizanja zemljišta, sa lavinama vode i mulja.poplave.
U Švedskoj se otopio tamnošnji najviši vrh na planini Kebnekaise, zbog visokih ljetnih temperatura. Južni vrh ove planine je sada manji za čitava četiri metra, a u prosjeku se godišnje gubi metar visine ledenjaka. Prethodnih dana i sedmica u Švedskoj, pa čak i u Arktičkom krugu, bjesnili su požari uzrokovani visokoim temperaturana.
Klimatske promjene su vidljive i prostim okom. Ne trebamo se zavaravati
(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen