Donnerstag, 15. März 2018

Zvuk digitalnih vremena



Kako danas zvuči internet? Jedan mogući odgovor na ovo pitanje dao je bend „Superorganism“ sa njihovim debi albumom, pri čemu su ignorisali tamne strane neta, trolove i plagijate, a fokusirali se na sviranje stvari i gifove.
Njihov album „Superorganism“ je Emoji-pop, koji ciči i zviždi, grglja i praska. Čuju se gitare koje zvuče kao da dolaze iz gameboya, i sintisajzeri kao da su povezani sa prastarim modemima. U međuvremenu se čuje i vokal Orono Noguchi, pomalo dosadan, kao da u isto vrijeme surfa po njenom mobitelu. Bez interneta ne bi sigurno bilo ni Superorganisma, čiji članovi dolaze iz pet zemalja.
Japanka Orono upoznala se putem youtube sa novozelandskim jezgrom grupe, pomoću WhatsAppa i Skype prvo su uploadovali njenu prvu pjesmu na Soundcloud, a blogovi su veoma brzo Superorgganism pozvali na Hype.
Iako članovi benda sada žive zajedno u jednoj kući u Londonu, oni ne prave probe, nego jedni drugima dijelove pjesama dostavljaju putem E-maila. Tako to nekako hoda u doba kompjuterskih glupiranja.
A šta se od svega ovoga moglo razumjeti? Skoro ništa!
(spiegel)
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen