Dienstag, 13. März 2018

„Poruka u boci“ pronađena nakon 132 godine





Paketi koji se zagube, pisma koja nikad ne dođu, sve su to iskustva koja se dešavaju, a poneka i sa dramatičnim zakašnjenjima. Ali, da jedna poruka putuje 132 godine, teško je zamisliti.
Upravo toliko je putovala jedna poruka poslatoj u flaši, dok nije otkrivena. Poruku je sa istraživačkog broda „Paula“, ispred obala Australije u more bacio jedan saradnik Njemačke pomorske uprave. U flašu je stavio poruku sa molbom, da mu nalazač odgovori, kada i na kom mjestu je pronađena, sa podacima o geografskoj dužini i širini, te da odgovor pošalje na Njemačku pomorsku upravu u Hamburgu.
Kada još nije bilo satelita, ovo je bila jedna provjerena metoda da se dokumentuju okeanske struje.
Pasionirana sakupljačica predmeta sa plaže Tonya Illman pronašla je neoštećenu flašu u pijesku na zapadnoj obali Australije. Putovala je 950 kilometara od mjesta gdje je bačena u vodu. Ali uz to i 132 godine.
Njemačka pomorska i hidrografska agencija, koja je nasljednik nekadašnje Njemačke pomorske uprave, potvrdila je autentičnost „poruke u boci“. A za šta sve još naučnici i danas koriste flaše od alkohola, na to nisu odgovorili.
I još nekoliko riječi o flaši staroj više od 132 godine: Na flaši se jasno vidi proizvođač alkoholnog pića, destilerija Daniel Visser&Zonen iz Schiedama u Holandiji. Piće je bilo Genever, jedna vrsta džina.
Poruka: Ceduljica sa istraživačkog broda „Paula“ napisana je 12. juna 1886. godine, a od pronalazača traži da odgovor pošalje na Pomorsku upravu u Hamburgu.
Mjesto pronalaska: Tonya Illman je fotografisala flaši i pismo na plaži ostrva Wedge, oko 180 kilometara sjeverno od grada Pertha.
(focus)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen