Samstag, 10. März 2018

Sto godina DIN standarda


Prva njemački standard  DIN pojavio se 1. marta 1918. godine Nakon toga, došlo ih je još na hiljade.
DIN Deutsches Institut für Normung e.V. (Njemački institut za standardizaciju) je njemačka nacionalna organizacija za standardizaciju, kao i ISO oznaka te zemlje.
DIN i mini-DIN konektori, kao i DIN šina, neki su od primjera starih DIN standarda, koji se danas koriste širom svijeta. Trenutno postoji oko 30 hiljada DIN standarda, koji pokrivaju skoro sva polja tehnologije. Jedan od najranijih i zasigurno najpoznatijih je bio DIN 476, standard koji je uveo format papira A4 (kao i ostale formate) 1922. godine. Kasnije (1975.) je kao format papura usvojen međunarodni standard ISO 216.
DIN je registrovana asocijacija (e.V.), osnovana 1917. godine, originalno kao Normenausschuss der deutschen Industrie (NADI, Standardizacijski komitet njemačke industrije). NADI je, 1926. godine, preimenovan u Deutscher Normenausschuss (DNA, Nejmački standardizacijski komitet), kako bi se pokazalo da standardizacija sada pokriva mnoga polja, a ne samo industrijske produkte. DNA je 1975. godine, preimenovana u DIN, sa sjedištem u Berlinu. Od 1975. godine, priznat je od njemačke vlade kao nacionalno tijelo za standardizaciju, koje predstavlja njemačke interese na međunarodnom i evropskom nivou.
Akronim DIN se često pogrešno uzima kao skraćenica za Deutsche Industrienorm (Njemački industrijski standard). Ovo se dešava zbog istorijskog porijekla DIN-a od NADI-a. NADI je objavljivao svoje standarde kao DI-Norm (Deutsche Industrienorm, Njemački industrijski standard).
DIN 1 se pobrinuo sa univerzalne povezanosti. On je odredio dimenzije konusnih igala, koje spajaju dijelove mašina. Danas je to standard DIN EN 22339.
Najpoznatija DIN norma: 1922. godine standardizovani su formati papira. U tom pogledu, standard DIN je postao izraz koji i djeca već znaju. Na primjer, format papira velike sveske A4. Danas je to standard DIN ISO 216.
Najzanimljiviji standard; Razmak između žica na roštilju iznosi 20 mm, kako kobasica, ili ćevap ne bi propali na žar. Standard DIN EN 1860-1.
Svakodnevni standard: Četkica za zube mora izdržati pritisak od 15 njutna, kako prilikom pranja zuba ne bi pukla i mogla biti progutana. Ova vrijednost znosi oko 1,5 kg. Stanadard DIN EN ISO 20126.
Dugo očekivani standard: Tek 2011. godine izašao je standard za jedinstveni utikač za mobitel punjače. EU Komisija je izvršila pritisak. 14 proizvođača su se složili, jedino Apple nije pristupio. Inače, norme nisu bile obavezujuće. Standard DIN EN 62684.
Bez norme: Interesi za jedinstvenost kod proizvođača pojedinih proizvoda nisu baš omiljeni, pogotovo kao oni na nekom specifičnom priboru zarađuju novac, kao na primjer kod kesa za usisivače, ili žilete.
Mitovi: Pravolinijsko povrće. Ne, nema standarda koji propisuje da krastavci ili banane moraju biti ravni, bez zakrivljenja. Doduše, EU je između 1988. i 2009. godine imao normu po kojoj je bilo propisano da za trgovačku klasu ekstra, krastavci moraju praktično biti ravni.
Globalno jednaki standardi: Četiri od pet projekata DIN su internacionalni.
DIN vodi skoro trećinu evropskih standard projekata EN i skoro petinu svih globalnih projekata ISO
Danas najvažniji ISO standard: Tako mnogo standardizovanih kontejnera su svakodnevno na putu širom svijeta.
(zeit)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen