Samstag, 3. März 2018

Prije Oscara dijele se Zlatne maline




Sve je počelo u martu 1981. godine na jednoj maloj zabavi u kući publiciste i sineasta J.B. Wilsona. Nakon što su odgledali dodjelu 53. Oscara, Wilson je prijateljima podijelio listiće, i zamolio ih da glasaju za najgori film, najgoreg režisera i najgoreg glumca godine. Tako je nastala nagrada Zlatna malina (Golden Raspberry Award, ili skraćeno Razzie), kao jedna vrsta anti Oscara.
Wilson je rezultate objavio u saopštenju za javnost koje su prvo prenijeli lokalni mediji, a mala zabava, tada oko tridesetak prisutnih porotnika, godinama je prerasla u veliki događaj, koji se sada organizuje samo dan prije zvanične dodjele Oscara. Ove godine to će biti 3. marta. Wilson je tokom godina osnovao fondaciju Golden Rapsberry Award kojoj pripada oko 750 filskih kritičara, novinara kao i filmskih stvaraoca iz SAD i drugih zemalja.
Oni pored uobičajenih nagrada imaju i zanimljive kategorije kao što je Najnapuhaniji film za omladinu, ili Najgore bezobzirno nepoštivanje ljudskog života i javne imovine.
Naziv raspberry (malina) koristi se kao izraz „bez poštovanja“, u smislu "blowing a raspberry". Naime, u slangu blowing a raspberry (ili blowing a strawberry, Bronx cheer, rasp, razz) znači proizvoditi zvuk sličan ispuštanju vjetrova, s ciljem da se ismije neka osoba ili osobe.
Za većinu dobitnika Zlatne maline po kategorijama ova nagrada je velika sramota, dok neki bez problema dođu i lično preuzmu svoju nagradu, a već slijedeće večeri sjede na zvaničnoj dodjeli Oscara.
(stern)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen