Sonntag, 11. März 2018

Počele 12. Zimske paraolimpijske igre Pyeongchang 2018.






Spektakularnom ceremonijom pred oko 30 hiljada gledatelja na Olimpijskom stadionu u Pyeongchangu otvorene su 12. zimske paraolimpijske igre.
Rekordnih 567 sportista iz 48 zemalja svijeta prodefilovalo je Olimpijskim stadionom u Pyeongchangu, a čast da ponese zastavu BiH na otvaranju igara pripala je jedinoj bh. predstavnici, alpskoj skijašici Ilmi Kazazić.
Zimske paraolimpijske igre službeno je otvorio južnokorejski predsjednik Moon Jae-in, dok je predsjednik IPC-a poručio paraolimpijcima da nastave sanjati.
- Nastavite se boriti, igrajte pošteno, zabavite se i nastavite pomicati svoje granice. Međutim, prije
svega nastavite sanjati i ostvarite svoje snove, jer putovanje sportista započinje snom, istakao je
Parsons.
Bosnu i Hercegovinu u Južnoj Koreji predstavlja alpska skijašica Ilma Kazazić, koja je izborila normu, a osim nje u Pyeongchang su otputovali njen trener i selektor reprezentacije BiH u alpskom skijanju za osobe s inavliditetom Leon Svetlin i dr. Mirsad Muftić.
Najviše takmičara imat će predstavnici Sjedinjenih Americkih Država koji su u Koreju doputovali sa 82 sportaša, a na igrama će nastupiti i 30 ruskih paraolimpijaca, ali kao “Neutralni paraolimpijski sportaši” (NPA), dok su Sjeverna i Južna Koreja na svečanom defileu sportaša izašle zasebno, a ne pod jednom zastavom kao na nedavnim Olimpijskim igrama.
Planirane aktivnosti bh. takmičarke na igrama su započele današnjim slalom treningom na čelu sa selektorom Leonom Svetlinom na Paraolimpijskom borilištu za alpske discipline Joengseon Alpine Centar.
Prvi nastup bh. skijašice očekuje se 15. marta u disciplini slalom dok je tri dana poslije na programu veleslalom, saopćeno je iz Paraolimpijskog komiteta BiH.
(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen