Montag, 26. März 2018

Prvi dan na plus 20







Nakon 4 mjeseca i 25 dana konačno se živa u termometru pope na dvadeseti podiok.
Počelo je još početkom novembra sa jednocifrenim temperaturama, da bi se tokom decembra, januara, februara, pa čak i marta, temperatura vrtila oko nule, sa rijetkim izletima u dvocifreno područje.
Čak je i snijeg nekoliko puta zabijelio, iako se ne bi zadržavao dalje od podne, ali su ga pratile niske temperature.
I konačno, pet dana nakon što je zvanično po kalendaru počelo, javilo se i proljeće, da je tu, i da nas nije zaboravilo.
Bio je to poziv za masovni izlazak vani. Sonnetanken; tankovati energiju sunca, i sve ono što je usko povezano sa tim. Odjednom su vanjske bašte bile pune gostiju, joggeri i biciklisti su se oblačili u skladu sa temperaturama, a brojni šetači su skidali onoliko odjeće, koliko je bilo potrebno da se ne znoje, u još uvijek, velikim dijelom, zimskoj gaderobi. Iz mjera opreza.
Makar bilo i jedan dan, vrijedilo je. A najvjerovatnije će narednih dana biti, direktno iz zimske u ljetnu gadrerobu, i aprilsko otvaranje sezone kupanja, makar na bazenima.
U prilogu, nekoliko slika sa jučerašnje šetnje. Mjesto neću navoditi, ko zna, zna, jer je slično bilo u velikom broju mjesta ovog dijela Evrope.
(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen