Freitag, 16. März 2018

Sport XXL – Polo sa slonovima na Tajlandu






Pod pokroviteljstvom tajlandskog kralja Maha Vajiralongkorna održao se tradicionalni turnir u igri polo sa slonovima. Deset ekipa sastalo se u borbi za Kraljevski pehar.
Igra se slično kao kod pola sa konjima, ali znatno sporije, a cilj igre je bijelu kuglu dugačkim štapovima ugurati u protivnički gol. Teren je dimenzija jednog fudbalskog igrališta, a igra traje kraće nego u polu sa konjima.
U jednoj ekipi nalazi se 20 slonova, sve odreda su ženke, a na svakom slonu sjede dvojica ljudi, jedan se Mahout, čuvar i njegovatelj, koji je sa slonom vezan od rođenja i prati ga čitav život, a drugi je igrač, sa štapom u ruci. Igrači mogu biti istovremeno i žene i muškarci, s tim što je ženama dozvoljeno da štap drže sa obe ruke, dok muškarci to mogu raditi samo sa jednom rukom.
Poluvrijeme traje sedam minuta, a računa se samo aktivno vrijeme igre.
Ideja za igru je potekla iz Švajcarske, izmislili su je, bolje reći uz piće pronašli, jedan Škot i jedan Britanac, koji je imao hotel u Nepalu. Ovaj polo se počeo igrati od 1981. godine. Od samog njenog početka, ova igra nalazi pod žestokom kritikom udruženja za zaštitu životinja.
Na kraju svake utakmice,, slonovima se na raspolaganju nalazi slonovski švedski stol sa ananasom, bananama, šećernom trskom i rižom.
U Tajlandu se sada nalazi oko 4.000 divljih slonova i još oko 4.700 pripitomljenih. Sa ulica velikih gradova su odavno nestali.
Obzirom da se broj slonova u prirodi smanjuje, pogotovo zbog uništavanja tropskih šuma, veoma je važno da se osigura opstanak takozvanih kućnih slonova.
U okviru polo turnira, sakupi se oko milion dolara, a sredstva se usmjeravaju isključivo u svrhu poboljšanja života slonova.
Odmah nakon završenog ovogodišnjeg turnira, stigla je vijest, koja je obišla je zemaljsku kuglu. Da su mnogi Mahouti, zbog zlostavljanja slonova, izbačeni sa posla još tokom samog turnira.
(ksta)

Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen