Samstag, 28. Oktober 2017

Ljepota pogleda odozgo







Pogledi odozgo, pomoću drona, helikoptera ili balona, koje koriste fotografi iz ruske fotogrupe AirPano, pokazuju svijet onakvim kakav je, sa strane na koju je nemoguće drugačija doći.
Zona opasnosti
Iako, skoro 2300 metara visoki vulkan Bromo, na indonezijskom ostrvu Java, povremeno ponovo izbija, zadnji put je to bilo 2016. godine, turisti do njegovog vrha mogu  doći provizorno napravljenim stepeništem,
Mjesto čežnje
Zapadno od Nove Gvineje, u Indopacifičkom okeanu, leži arhipelag Raja Ampat, prekriven džunglom, prema pisanju jednog reklamnog prospekta, u stvari je „posljednji raj na zemlji“.
Vodeni svjetovi
Kao da je okolina građena za potrebe naučno-fantastične serije „Igra prijestolja“. Svjetionik Aniva na ostrvu Sachalin, sjeverno od Japana, zadržava talase i orkane pristigle sa Pacifika.
Priroda boje i vode
Jezera i višestepeni vodopadi u sred veličanstvenog šarenila boja, tipični za Nacionalni park Jiuzhaigou, u kineskoj provinciji Sichuan, proglašeni su svjetskom baštinom 1992. godine.
Područje Žutog zmaja
Mekani slojevi krečnjačkih naslaga u kineskoj provinciji Sichuan, formirale su kilometrima duge jezerske terase. Mjesto se zove Huanglong, u prevodu: Žuti zmaj.
Svijet boja
Grad Fes u Maroku je poznat po njegovim zanatskim kvartovima, i više puta je istican po ljepoti boja.
(izvor:stern)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen