Sonntag, 29. Oktober 2017

Joshua nokautirao „Glavu od cementa“











Anthony Joshua (28) ostaje kralj teške kategorije!
Britanski bokserski svjetski šampion je odbranio njegove tri titule u teškoj kategoriji (IBF, IBO i WBA) protiv Carlosa Takama (36). Meč je u desetoj rundi okončao sudija u ringu – tehničkim k.o.!
Rutinirani Takam, profi bokser od 2005. godine, uskočio je u meč umjesto Kubrata Pulewa (36/Bugarska), koji je zbog povrede mišića u zadnji čas morao otkazati učešće u meču. Kamerunac je, inače, tek broj 20 u teškoj kategoriji na svjetu, a Joshua je uoči meča atestirao jednu “Glavu od cementa”.
A da je stvarno ima takvu glavu, dokazao je vrlo upečatljivo tokom meča. Joshua je imao više posla nego što se očekivalo. Na kraju, pred 78 hiljada gledalaca na Principality stadionu u Cardiffu/Wales, pokazao je zbog čega je primorao Wladimira Klitschka da okonča karijeru i zbog čega je on sada najbolji bokser teške kategorije na svijetu.
Takam se zaljuljao prvi put u četvrtoj rundi, dobio je jednu neugodanu posjekotinu iznad desnog oka. Ali, Kamerunac se borio, i jednostavno nije odustajao. U desetoj rundi dobio je jednu seriju jakih udaraca i meč je bio prekinut odlukom sudije u ringu. Takam se bunio, ali bezuspješno.
Joshua je za pobjedu inkasirao 11,3 miliona eura. Anthony Joshua je ovom pobjedom nastavio svoj pobjednički put i u njegovom 20. meču ostao neporažen. Za Carlosa Takama je ovo četvti poraz u njegovoj profi karijeri, u kojoj je odboksovao 40 mečeva. Zabilježeno: Joshuu je prije meča u njegovoj kabini posjetio Zlatan Ibrahimović.
Uskoro slijede i nove borbe za nove titule: U januaru ili februaru Joshua želi oduzeti pojas WBO od Novozelanđanina Josepha Parkera (25). Narednog ljeta je planirana borba protiv Donataya Wildera (32/SAD), aktuelnog šamiona po verziji WBC.
Dakle, sljedeće godine očekuje nas dosta uzbuđenja u teškoj kategoriji u boksu.
(izvor:boxen)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen