Dienstag, 24. Oktober 2017

Genijalni crtač kao živa kamera







 

Central park, more nebodera, crtu po crtu, na metrima dugom platnu, nastaje pažljivo nacrtan crtež od strane Stephena Wiltshirea (43).
Prozor po prozor, sprat po sprat, tako pažljivo da se vidi skoro svaki detalj, i čini se da se umjetnik sedmicama prije toga bavio arhitekturom New Yorka. Međutim Stephenu je dovoljno samo 45 minuta pogleda na okolinu. On je autist sa nadarenošću za crtanje. Munjevito zapaža detalje nebodera velikih gradova, koje kasnije, samo iz sjećanja, stavlja na papir.
Ako samo jednom nešto vidi, kao živa kamera do najsitnijeg detalja prenosi to na papir, najčešće samo sa slušalicama u ušima. Nakon samo 45 minutnog leta helikopterom iznad grada, sposoban je satima kasnije da na papir prenosi kompletne panorame gradova, kao što su Rim, Hongkong, i njegove omiljene metropole New Yorka. Na slikama ne nedostaje čak ni jedan dimnjak, niti jedna jedina svjetiljka. Čitavu sedmicu je radio na spektakularnom crtežu skylinera New Yorka, i dok crteć nije kompletirao.
Kao dijete, Stephen je živio u svom vlastitom svijetu, nije mogao pričati, a reagovao je samo sa nekontrolisanim napadima prkosa. Crtati je počeo sa pet godina. Kako kaže, to je bio njegov način pričanja. Interes za crtanjem gradova je počeo kad mu je bilo sedam godina, s tim da su ga fascinirali neboderi sa mnogim detaljima i prozorima. Kao sedmogodišnjak je prvi crtež prodao za 1.700 dolara.
Njegov učitelj ga je, uz crtanje, učio i da govori. Samo nekoliko godine kasnije, njegove slike su bile poznate u čitavom svijetu. Engleska kraljica ga je 2007. godine imenovala članom Reda britanske imperije. U fokusu njegovog djela ne stoji činjenica što je on autist.
On je umjetnik sa izuzetnom nadarenošću, piše o njemu londonski Guardian, a najvažnije je vidjeti njegov talenat i način kako je on prevladao svoje unutrašnje prepreke.
(izvor:express)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen