(foto: Haris)
(objavljeno na portalu ljubusaci.com
28. oktobra 2017.)
Šipak je biljka prema kojoj se u
Hercegovini ljudi odnose s posebnim poštovanjem.
Simbol hercegovačkog kraja sve je
zastupljeniji na ovdašnjim sajmovima. S obzirom na to da mu je
sezona u jesen, svakodnevno možete vidjeti prodavače koji svoj
dragocjeni šipak prodaju na tezgama pored puta.
Nadaleko poznati šipci dolaze iz
mostarskog kraja. Posjetili smo berbu šipaka, a naš domaćin Franjo
Glavaš kaže kako ovo nije loša godina što se tiče šipaka, ali i
kako pamti bolje godine.
Ničim tretirani
”Bila je velika suša, a prije toga
mraz. Dobro je da se ima što ubrati”, rekao nam je Franjo. Ističe
kako postoji mnogo plodova koji su propali zbog velike suše, no ne
žali se.
Svoje šipke godinama je prodavao kao
gotove proizvode na tržnici u Čapljini, no ove godine je odlučio
od njih napraviti sok od šipka.
”Mogu slobodno reći da sam na
posjedu oko kuće mogao obrati šipaka i prodati ih u rekordnom roku.
Nisu ničim tretirani i kupci to cijene. Od prodaje bi namirio ogrjev
za zimu i poplaćao druge potrebne obaveze. Slatke šipke bi prodavao
za konzumaciju, a ljute bi ljudi uzimali pa sok od njih pravili”,
rekao nam je.
Jedan šipak jedan euro
Kaže kako su se u Međugorju dosjetili
pa turistima prodaju šipak po komadu.
”Po suvenirnicama sam vidio da
prodaju jedan šipak za jedan euro. I dobro im ide. Turistu je jedan
šipak sasvim dovoljan. Lijepo da su se dosjetili toga i da se
prodaje naše domaće”, kaže Franjo Glavaš dodavši kako je
prodajna cijena šipka niska.
“Kreće se od 1 do 1,5 KM po
kilogramu što nije neka cijena. Napravit ću sok od ljutih šipaka.
Od slatkih šipaka, poznatih kao sladunaca, sok se ne pravi. Oni
su najbolji za jesti i uživanje u njima”, dodaje.
Kaže kako će pravljenju soka
pristupiti tako što će oguliti šipke, odnosno očistiti zrno. Zrno
će pomiješati sa šećerom.
”Sve skupa se stavi u kantu.
Pomiješam koliko kilograma zrna, toliko kilograma šećera. Par dana
se miješa i kad se šećer otopi može se cijediti. Kad procijedite
dobijete sok koji je bolji od bilo kojeg kupovnog. Postoje prese
kojima se cijedi šipak i tad je sok malo drugačije kvalitete,
ali neću se odlučiti za taj način pravljenja soka”, rekao je
Franjo i dodao da se sok od šipka prodaje od 8 do 10 KM.
Bilo je i mraza i suše, ali šipak
je ipak rodio
”Pravi se i slatko od šipka u
Hercegovini, ali sok je sok. Ljudi to ovdje kupuju jer hoće zdravo,
a i šipka imamo gotovo na svakom kraju”, rekao je Franjo i dodao:
”Mi imamo zdravih namirnica koliko god hoćete samo ih ne znamo
prepoznati i uvozimo malte ne smeće. Šipku savršeno godi
hercegovački zrak i ne posaditi ga ispred kuće i imati je grehota”.
Zdravstvene prednosti šipka
Šipak mnogi smatraju najljekovitijom
biljkom na svijetu. Bogat je vitaminima B i C, kalcijem, fosforom,
kalijem i željezom.
Pokazao se kao dobar borac za
snižavanje krvnog tlaka i kolesterola. Štiti srce i krvne žile, a
njegova konzumacija smanjuje rizik za dobivanje raka dojke, prostate
i debelog crijeva.
Također, šipak podiže imunitet, te
sprječava starenje. Dobar je za živčani sustav, te olakšava
simptome poput promjene raspoloženja i nesanice.
agroklub.ba
Radio Ljubuski
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen