Donnerstag, 5. Oktober 2017

Jesam li lijepa?


Sve više mladih žele da se tetoviraju.
Najmlađa tetovirana djevojčica, prema medicinskoj stručnoj literaturi, ima samo 8 godina.
Najkasnije sa 13 godina interes prema slikama na tijelu povećava se rapidno. Jedna američka studija tvrdi da 10 posto tamošnjih studenata na univerzitetima ima barem jednu tetovažu na tijelu.
Narednih 55 posto tvrdi da bi je želilo imati. Pri tome se može samo pretpostaviti, kroz sve šta treba da prođe jedna porodica, čije dijete u pubertetu želi jednom tetovažaom iskazati svoju vjernost nekoj pop zvijezdi, tako da se skoro čini lijepim kad se na nečijem ramenu nađe istetovoran jedan, recimo nosorog.
Pubertet i tetovaža, je li to dobra ideja? Američki medicinari su u stručnom časopisu „Pediatric“ iznijeli svoju procjenu problema.
Sveukupno gledano, crteži na tijelu ne sadrže neke dramatične slike. Tetovaža je danas toliko rsprostranjena da skoro svaki treći na svojoj koži ima neki tatoo. Čak 90 posto ih tvrdi da se zbog jednom nacrtanih slika kasnije ne kaju. Njih 30 posto smatra da ih njihove slike na koži čine seksi i atraktivnim, a čak svaki peti tvrdi da uz tetovaže imaju osjećaj više snage. Pomalo čudno djeluje tvrdnja čak 9 posto anketiranih da su kroz tetovažu postali „zdraviji“.
Uz ovo se odlično uklapa jedna studija italijanskih istraživača, prema kojoj mladi nemaju pojma o potencijalnim rizicima po zdravlje koje im donosi sam proces tetovaže. Najčešće nakon tetoviranja dolazi do infekcija kože, koja nastaju zbog nedostataka higijene igala. Takođe su zabiježene i reakcije upale osjetljive kože. Sve u svemu, naučnici su mišljenja da teških komplikacija nema i da nisu tako česte. O nekim potencijalnim dugoročnim posljedicama nema saznanja.
Malo više brige medicinarima predstavljaju društvene posljedice mladalačkih preferencija. Doduše, javno mišljenje se po tom pitanju davno promijenilo. U vremenima kada čak i neke First Lady, ili zvijezede pop scene, nose tetovaže, teško da će se tetovaže tumačiti kao znakovi dubioznih promjena života.
Međutim, za mlade postoji drugi problem: teško da će kod nekog poslodavca posao dobiti neki kandidat sa čijeg vrata se cereka mrtvačka lobanja. Citirajući jednog šefa, tetovaže dolaze na treće mjesto „ubica karijere“. Od tetovaža su još lošiji piercing, ili neugodan zadah iz usta.
Stoga se mladima savjetuje da prije odluke o tetovaži čitavu stvar malo sami istraže i razmisle, zašto i na kome dijelu tijela žele imati tatoo. Ukoliko se ne animiraju na razmišljanje, postoji velika šansa da će kasnije pripadati grupi onih koji provode jedan drugi trend: odstranjivanje tetovaža.
Međutim, ta procedura je puno skuplja nego samo tetoviranje, a u velikom broju slučajeva ne uspjeva komplet.
(izvor:sdz)
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen