Donnerstag, 1. Dezember 2016

Tamo gdje živimo: Kako se grad Köln borio za slovo „K“ u imenu


Na slici: razglednica, grafika, oko 1900. potiče iz slobodne „Library of Congress“ (SAD)

Köln – Colonia, Cologne, Cöln: Sadašnje pisanje imena grada sa slovom K nije tako staro. Tek prije 97 godina. tako napisano ime, postalo je službeno ime ovog grada. Još 29. novembra 1901. Viši upravni sud je odbio tužbu gradske uprave protiv “Odluke o načinu pisanja” pruske vlade. Köln je i dalje mora svoje ime pisati sa Cöln.
U svojoj 2000 godina staroj istoriji Grad je promjenio dosta imena. U vrijeme Rimljana formirano je naselje – Opidum Ubiorium. U 50. godini nakon Krista naselje je postalo grad i zvalo se “Colonia Claudia Ara Agrippinensum”.
Pošto je ime bilo i dugo i teško za izgovor njegovi stanovnici su ga nazvali Colonia. Ovo ime se zadržalo sve do srednjeg vijeka. Ali na ulici je malo ko izgovarao takvo ime, nego je koristio dijalekt u kome se čulo ime “Kölln” ili čak i “Köllen”. Tada je korišteno slovo “C” u pisanju, a u nekim pisanim tragovima nalazi ime grada zapisano kao Coellen, Coelln ili Coelle.. Iza 1500. godine ime grada pisano je i sa C i sa K. U vrijeme Francuza, od 1801 do 1814 od imena Köln nastalo je francusko ime Cologne Nakon što su se Francuzi povukli ostalo je pitanje “Quo wadis Kölle”? Želite li K ili C. Tada se većina Kölnera odlučila za “K”, jer ih je “C” vrlo podsjećalo na okupaciju od strane Francuza. Ali, novi gospodari Prusi, jednostavno su htjeli da ostane C od latinskog imena grada Colonia.
Tako je ostalo decenijama, a 1857. godine od kralja Friedricha Wilhelma IV preko grdskog ministra Otto Theodora von Manteuffela, stigla je odluka da se službeno grada mora pisati kao “Cöln”. Obzirom da je već bilo nastupilo vrijeme liberalizacije štampe, novine su se mahom u pisanju koristile slovo “K” u naslovu svog imena, kao što je bio “Kölnische Zeitung”. Pokušaji da se slovo “K” probije do imena grada odbijeni su odlukom predsjednika vlade 30. oktobra 1900. Gradsko vijeće je nastavilo borbu, ali pitanje imena je bilo u nadležnosti državne vlade. Tako je ostalo do završetka Prvog svjetskog rata.
Od 30. januara 1919. godine Gradsko vijeće je svojom odlukom uvelo “K” u ime grada, što je kasnije potvrđeno i odlukom državne vlade, 10. aprila 1919. godine.
Tek od tada, ime grada Kölna, sa slovom “K”, postalo je službeno i tako važi sve do danas.

Od svih prijašnjih imena, danas je Cologne zvanično ime grada u engleskom govornom području, a nekadašnje ime Colonia danas koriste navijači !. FC Kölna u zvaniönoj himni kluba pod nazivom "Viva Colonia".
(izvor:express)


(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen