Montag, 12. Dezember 2016

Gluhonijema pobijedila na takmičenju u plesu


Kasandra Wiedel (32) pobjednica je takmičenja „Deutschland tanzt“. Crvenokosa žena oduševila je sve njenim plesom. Nakon takmičenja, koje je nedeljama prenosila televizija, Njemačka je ostala zapanjena i začuđena, uz opravdano pitanje, kako jedna takva osoba može postići tako nešto?
Kasandra je ostala gluha nakon jedne saobraćajne nesreće, kad joj je bilo 4 godine. Ali to nije bio razlog da se preda u životu. Prije dvije godine ponijela je titulu svjetskog prvaka u hip-hopu. Glumila je u nekoliko filmova i televizijskih serija.
Ostaje otvoreno pitanje kako Kasandra uopšte može plesati, kad ne čuje muziku? Ona sama to objašnjava „Muzika se može osjetiti, pogotovo ako se obrati pažnja na bas. Kasandara je učila plesati u plesnom studiju u Münchenu, gdje su u pod plesnog podijuma ugrađeni subwooferi. Uz muzika se javljaju i vibrcije, koje plesač osjeća od poda, kroz noge, a i sam vazduh oko plesača vibrira u ritmu. U istom plesnom studiju Kasandra sada podučava plesu i druge gluhonijeme, ali i one koji mogu čuti. To je njen posao, to je njena strast.
Ona je bila više nego sretna kad je dobila šansu da nastupi u ovom televizijskom takmičenju, a još sretnija nakon proglašenja pobjednika.  Kaže, kako je ovim želila pokazati da i gluhonijemi mogu sve. A Kasandra je to do sada pokazala više puta u životu.
(izvr:express)
(novasloboda)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen