Mittwoch, 14. Dezember 2016

Mostar u objektivima fotokamera - František Kratky



František Kratky (1851. – 1924.) je bio poznati češki fotograf, najznačajniji iz epohe austrougarske, posebno poznat kao izdavač u oblasti stereo fotografije.
Stereo fotografija je inače fotografska tehnika kojom se pomoću para dvodimenzionalnih slika stvara dojam trodimenzionalnosti. Ova metoda stara je gotovo kao i klasična fotografija, no od svojeg vrhunca početkom dvadesetog stoljeća marginalizirana je kao kuriozitet, te se tek u novije vrijeme ponovo vraća u svijet umjetnosti u obliku trodimenzionalnih filmova.
Kratky je rođen u porodici slikara i štampara. Veoma rano je izučio tajne grafičke umjetnosti, a nakon toga studirao je na Akademiji umjetnosti u Pragu, a od 1880. godine vodio je fotografski studio u Kӧlnu, Njemačka. Bio je fotograf portreta, pejsaža i znamenitosti. Putovao je po češkim i moravskim selima, gdje je radio stereoskopske fotografije. Devedesetih godina devetnaestog stoljeća proputovao je Balkanom, Francuskom, Italijom Njemačkom, Rusijom i Švicarskom. Od 1894. godine radio je u studiju svojih učenika, koje je on izučio zanatu, a od 1906 godine imao je svoj studio.
Na svom putovanju po Balkanu nastale su i dvije priložene fotografije u stereoskopskoj tehnici koje je Kratky snimio u Mostaru – Velika Tepa i Most Franje Josipa.
Fotografije Františeka Kratkog iz Mostara, kao i ostale fotografije, mogu se pogledati u arhivi fotografija na stranici: www.cidom.org .
Priredili: Ismail Braco Čampara/ Tibor Vrančić/ Smail Špago
(novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen