Samstag, 3. Dezember 2016

Jedan rijetki gost: Svileni rep


Ptica pod nazivom „svileni rep“ (Bombycilla garrulus), kod nas poznata i kao svilarka, spada u porodicu ptica pjevačica, a razlikuju se svega dvije do tri podvrste ovih ptica. To je jedna egzotična ptica pokrivena bež-smeđim perjem sa upečatljivom ćubom na glavi. Uz to dolazi kratki crveno-smeđi rep sa žutim vrhom. Sve to čini ovu pticu jednom veoma upadljivom i upečatljivom životinjom. Krila su joj malo tamnija sa bijelim i žutim crtama, a uz sve to vrhovi krila su jarko crvene boje. Uz sve to poznata je kao ptica pjevačica.
Nije samo njeno perje što je čini jednom posebnom vrstom ptice. Ona je veoma rijedak gost u većem dijelu Evrope. Međutim, kako pokazuju prve opservacije, moglo bi se desiti da jedan veći broj ovih ptica zimu provede u Evropi i to u dijelovima iznad Alpa? Samo u Bajernu, u Njemačkoj, do sada ih je primjećeno na desetine hiljada, kazuju izvještaji njemačkog Saveza za zaštitu ptica LBV.
Njihovo stanište je visoko na sjeveru, u sibirskim tajgama i crnogoričnim i brezovim šumama Skandinavije. One tamo prezimljuju, pa čak i u ekstremno hladnim uslovima. Hrane se pretežno bobicama drveće, a kad im ponestane hrane povlače se prema jugu. Slični masovni egzodusi, kao što je ovogodišnji, dešavaju se svake tri do četiri godine. U Bajernu su viđane zime 2012/13. godine. Pored Bajerna zapažene su i u drugim dijelovima Njemačke, a od oktobra ih je primjećeno skoro deset puta više nego u uobičajenim godinama. Ptice se mogu vidjeti u malo udaljenijim parkovima, baščama sa ružama i šipurikama, koje su im omiljena hrana, kao i plodovi imele na visokom drveću.
(izvor:sdz)
Smail Špago
(novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen