Samstag, 10. Dezember 2016

„Pozadina“ stara 479 godina




Riječ pozadina je samo jedna blaža forma korištena u medijima, kojom se opisuje nešto, što u svakodnevnom značenju ima svoje tačno značenje.
Mnogo godina prije nego što su se pojavili modeli kao što je Jennifer Lopez, ili XXL modeli kao Ashley Graham, poznati baš po svojoj pozadini, umjetnici su voljeli ovu vrstu pogleda, a pogotovo oni, koji su im za njihovu umjetnost, kao podsticaj, davali debele pare.
Također mnogo prije, nego što je oslikavanje lijepe pozadine postao posao od jednog klika kamerom, postojao je čitav niz umjetnika, koji su koristili tehnike koje su im bile na raspoaganju i svoju umjetničku nadarenost koristili za stvaranje djela koja su ih nadživjela.
Nasljednik Dürera, po imenu Sebald Beham (1500-1550) čak je protjeran iz njemačkog grada Nürnberga zbog njegovih pornografskih radova. On je u svoje vrijeme napravio tačno 1537  sličnih grafika. Ostaje pitanje, da li za nekog privatnog sakupljača? Koga van domena medija malo više interesuje o kakvim djelima se radi, dovoljno je na internetu potražiti ime ovog umjetnika.
Jedna od “pozadina” ovog umjetnika, ovih dana, na jednoj aukciji, dostigla je cijenu od 15 hiljada eura.
(izvor:bild)
(novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen