Mittwoch, 21. Dezember 2016

Danas prvi dan zime

Mostar, 21. decembar 2016. 7:00 sati, fotos Ajša

Danas 21.12.2016 počinje zima na sjevernoj Zemljinoj polulopti. Današnji dan će biti najkraći dan u godini i trajaće 8 sati i 40 minuta a noć najduža. Istovremeno na  juznoj Zemljinoj polulopti počinje ljeto.
Zimsko godišnje doba trajat će do 21. marta kada nastupa proljeće. Zbog ugla pod kojim padaju sunčeve zrake ovaj dio Zemlje se sporije zagrijava i zbog toga priroda bude "uspavana".
Zimu karakteristišu niske temperature i snijeg i led, ali zbog klimatskih promjena nerijetko imamo nedostatak snijega i neuobičajeno visoke temperature.
Niske temperature u našoj zemlji su nastupile još prošlog mjeseca, a 3. novembra je pao prvi snijeg.
Ipak, meteorolozi predviđaju da novogodišnji praznici neće biti bijeli te da nas ove zime očekuju niže temperature, ali ne i velike količine padavina.
U početak zime uveo nas je solisticij koji se redovno obilježava u Stonehengeu kada je najkraći dan, a najduža noć u godini.
Zimski solsticij vrlo je značajan događaj u kulturama širom svijeta, a obilježava se uz pomoć karakterističnih drevnih astronomskih uređaja od kamena ili drveta koji su tako postavljeni da na prvi dan zime dođu u savršen sklad sa izlazećim suncem.
Zima je nastupila jutros u 5:44, dok je na južnoj polulopti nastupilo ljeto.

Stonehenge, 21. decembar 2016


(spagos)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen