Mittwoch, 7. Dezember 2016

Mostar u objektivima fotokamera – Vlajo Cesar




Vlajo Cesar je bio fotograf koji je napravio izuzetno mnogo fotografija Mostara iz perioda oko 1900. godine. O njemu se vrlo malo zna i osim njegovih fotografija, na internetu skoro da ništa nije zabilježeno.
Zahvaljujući njegovim fotografijama danas smo u mogućnosti pogledati kako je izgledao Mostar na razmeđu devetnaestog i dvedesetog stoljeća. Njegove fotografije nalaze se pohranjene u Arhivi VASE; Vizualnoj arhivi Jugoistočne Evrope na Univerzitetu u Gracu, Austrija, te u VIF, Visualising family, Gender Relations and the Body The Balkans 1860-1950.
Tko je bio Cesar Vlajo, kojim povodom je boravio u Mostaru u tom periodu, koliko dugo je boravio u Mostaru, ostaje nepoznanica za one koji bi željeli saznati neku više o autorima fotografija iz toga perioda.
Dotle, ne preostaje nam ništa drugo nego da listajući po njegovim fotografijama uživamo u crno bijelim ljepotama Mostara, kojima u opisu najčešće stoji da su napravljene oko 1900. godine. Ovdje ćemo nabrojati samo neke: Musala, Priječka čaršija, Atik džamija, hotel Neretva, kao i brojne scene sa ulica.
Vlajo Cesar je pored Antona Zimolla bio jedan od najznačajnijih fotografa Mostara iz tog perioda.
Fotografije Vlaje Cesara, kao i ostale fotografije, mogu se pogledati u arhivi fotografije na stranici: www.cidom.org .
Priredili: Ismail Braco Čampara/ Tibor Vrančić/ Smail Špago
(novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen