Dienstag, 7. Juni 2016

Za arhivu: Finale Kirin kupa - Japan - BiH 1:2 (1:1)









7. juni 2016.
Finale Kirin kupa
Suita City Football Stadium Osaka.
Gledalaca: 40.000.
Sudije: Jarred Gillett Pomoćnici: David Walsh i George Lakrindis (svi Australija).
Strijeci: 1:0 - Kiyotake (28), 1:1 - Đurić (29), 1:2 - Đurić (67).
JAPAN: Nishikawa, Nagatomo, Morishige, Yoshida, Sakai, Hasebe, Kashiwagi, Kiyotake, Okazaki, Usami, Asano. Selektor: Vahid Halilhodžić
Još su igrali: Endo, Makino, Y. Kobayashi, Kanazaki, Kobayashi.
BiH: Šehić, Sušić, Cocalić, Šunjić, Bekić, Vrančić, Medunjanin, Hajrović, Duljević, Hodžić, Durić. Selektor: Mehmed Baždarević.
Još su igrali: Stevanović, Kožulj, Kosorić.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine je osvajač Kirin Kupa! Izabranici Mehmeda Baždarevića su u finalnoj utakmici u Osaki savladali domaću selekciju Japana sa 2:1, a heroj Zmajeva ponovo je bio Milan Đurić koji je bio dvostruki strijelac.
Prvu pravu priliku na utakmici imala je naša reprezentacija. Hajrović je u 10. minuti prošaopo strani i šutirao iskosa sa desne strane, ali je Nishikawa odbio loptu u korner. Dvije minute kasnije, Šehić se istakao sjajnom intervencijom, da bi u 16. minuti Kiyotake pogodio prečku. I u toj situaciji se istakao naš golman, koji je vrhovima prstiju skrenuo loptu tek toliko da ona ne završi u mreži. BiH je u 18. minuti imala sjajnu priliku preko Vrančića, čiji je udarac glavom nakon kornera sjajno odbranio golman Japana. Sedam minuta kasnije, Hajrović je mogao dovesti naš tim u vodstvo, ali se spetljao. Japan je stigao u vodstvo u 28. minuti. Usami je ubacio pred gol, gdje se Kiyotake najbolje snašao i matirao Šehića za 1:0.
Samo minutu nakon toga, Zmajevi su poravnali na 1:1. Nakon odličnog pasa pred gol Japana, Hodžić je pokušao pogoditi ali je Nishikawa odbranio. Lopta je stigla do Đurića, koji je snažnim udarcem donio izjednačenje našoj selekciji.
Do kraja poluvremena, obje reprezentacije su imale nekoliko opasnih prilika, a najbolju je imao naš tim. U sudijskoj nadoknadi prvog poluvremena, Medunjanin je iz slobodnog udarca sa velike udaljenosti pogodio prečku. Bio bi to fantastičan pogodak da je fudbaler Maccabija bio za nijansu precizniji.
Tempo igre je značano opao u drugom poluvremenu, ali je Japan bio nešto agilniji tim. U 65. minuti, Mehmed Baždarević je napravio prvu izmjenu i iz igre izveo agilnog i dobrog Harisa Duljevića, umjesto kojeg je ušao Miroslav Stevanović. Fudbaler Željezničara se nakon samo desetak sekundi provedenih na terenu odužio sjajnom asistencijom za Đurića, koji je precizno pogodio za 2:1 i donio vodstvo našoj selekciji.
Do kraja utakmice nije bilo velikih prilika. Japanci su pokušavali poravnati rezultat, dok su naši fudbaleri u nekoliko navrata prijetili iz kontranapada.  Promjene rezultata nije bilo, pa je Bosna i Hercegovina proslavila osvajanje turnira u Japanu.
(sportsport.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen