Freitag, 10. Juni 2016

BK MAS organizuje biciklistički maraton: „Tiha vožnja za žrtve Srebrenice i Žepe“

MAS Mostar MO Srebrenica 9-11 jula 2016
Biciklistički klub MAS (Mostarska asocijacija sporta), uz podršku Gorske službe spašavanja – Stanica Mostar, u sklopu svojih planiranih aktivnosti, ove godine pod motom „da se nikada ne zaboravi, da se nikome ne ponovi”, po prvi put organizuje biciklistički maraton Mostar – Srebrenica, pod nazivom „Tiha vožnja za žrtve Srebrenice i Žepe“.
Biciklistički maraton će se održati 9. 10. i 11. jula 2016. godine.
Prvi dan: etapa Mostar – Sarajevo
Drugi dan: etapa Sarajevo – Srebrenica
Treći dan: Učešće u službenom dijelu programa obilježavanja genocida
Povod i cilj maratona:
Povodom stradanja nedužnih civila u Srebrenici, među kojima je bilo i sportaša, suosjećajući sa patnjom i bolom preživjelih Srebreničana, nas sportaše, ljubitelje prirode, planinare, ekologe, entuzijaste, … navelo je da organiziramo biciklistički maraton od Mostara do Srebrenice.
Cilj je okupiti sportaše, bicikliste, entuzijaste i sve osobe koje smatraju da na jedinstven način mogu odati počast žrtvama Srebrenice i Žepe.
Na ovaj način želimo da odamo počast i svim žrtvama rata u BiH noseći sa sobom parolu …DA SE NIKADA NE ZABORAVI, DA SE NIKOME NE PONOVI” prolazeći biciklima sa juga ka centralnom dijelu BiH, a zatim na istok naše Bosne i Hercegovine. Vožnjom prelazimo oko 280 km dugu trasu i svojim prisustvom 11.07.2016.godine, klanjamo dženazu/odajemo počast stradalim žrtvama.
Učesnici:
Zbog bolje i kvalitetnije organizacije maratona, broj učesnika koji putuju za Srebrenicu je ograničen. Ukupan broj učesnika maratona za Srebrenicu je 50. Prednost imaju aktivni članovi biciklističkih klubova.
Svaki učesnik maratona potpisuje pismenu prijavu tj. izjavu o učešću u biciklističkom maratonu, a za one koji nemaju navršenih 18 godina potpisuje roditelj-staratelj. Učesnici koji nemaju napunjenih 17 godina starosti  mogu učestvovati samo uz pratnju roditelja-staratelja. PRIJAVA se vrši online, a ista se potpisuje lično na dan starta uz predočenje lične karte ili drugog identifikacionog dokumenta. Svaki učesnik kao znak raspoznavanja i identifikacije dobija akreditaciju, koju je dužan nositi i istaknutu na vidnom mjestu tokom trajanja maratona.
Organizator će se potruditi zajedno sa partnerima da obezbijede smještaj dana 9.7.2016.godine u Sarajevu u kasarni Rajlovac i dana 10.07.2016.godine u Srebrenici u velikom šatoru, kućama građana Srebrenice ili zajedno u sportskoj dvorani u samoj Srebrenici. Ukoliko su svi kapaciteti popunjeni, onda ćemo tražiti jedno prigodno mjesto gdje ćemo postaviti šatore da bi svi učesnici bili na jednom mjestu.
Zbog specifičnosti kretanja i vožnje u grupi, relativno velike brojnosti učesnika i težine aktivnosti koje očekuje učesnike, planira se organizovani ručak i večera.
Obroke i osvježenja učesnicima obezbjeđuje organizator.
Kompletan program i agendu maratona, kao i uslove i način prijavljivanja, kao i kontakt sa organizatorima možete naći na web stranici: http://ajmosevozat.ba/agenda-i-plan-tiha-voznja-za-zrtve-srebrenice-i-zepe-2016/
Biciklistički klub MAS Mostar
(novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen