Donnerstag, 9. Juni 2016

"Neću da pucam i bacam bombe na ljude u Vijetnamu..." - Muhamed Ali, 28. april 1967.






„Nemam problema sa Vijetkongovcima, oni me nisu nazvali crnčugom. Neću da putujem 16 tisuća kilometara kako bih ubijao i pomagao u paljenju kuća drugih ljudi, niti imam namjeru pomagati očuvanju dominacije bijelih robovlasnika nad ljudima druge boje kože diljem svijeta. Ovo su vremena kada zlo mora i treba nestati sa lica zemlje. Zašto bih pucao i bacao bombe na ljude u Vijetnamu dok moju braću u Luiswilleu tretiraju kao pse i oduzimaju im osnovna ljudska prava?“

On April 28, 1967, with the United States at war in Vietnam, Ali refused to be inducted into the armed forces, saying “I ain’t got no quarrel with those Vietcong.” On June 20, 1967, Ali was convicted of draft evasion, sentenced to five years in prison, fined $10,000 and banned from boxing for three years. He stayed out of prison as his case was appealed and returned to the ring on October 26, 1970, knocking out Jerry Quarry in Atlanta in the third round.

“Why should they ask me to put on a uniform and go ten thousand miles from home and drop bombs and bullets on brown people in Vietnam while so-called Negro people in Louisville are treated like dogs and denied simple human rights?
No, I am not going ten thousand miles from home to help murder and burn another poor nation simply to continue the domination of white slave masters of the darker people the world over. This is the day when such evils must come to an end. I have been warned that to take such a stand would put my prestige in jeopardy and could cause me to lose millions of dollars which should accrue to me as the champion.
But I have said it once and I will say it again. The real enemy of my people is right here. I will not disgrace my religion, my people or myself by becoming a tool to enslave those who are fighting for their own justice, freedom and equality…
If I thought the war was going to bring freedom and equality to 22 million of my people they wouldn’t have to draft me, I’d join tomorrow. But I either have to obey the laws of the land or the laws of Allah. I have nothing to lose by standing up for my beliefs. So I’ll go to jail. We’ve been in jail for four hundred years.”

Dana 20. juna 1967. godine Muhamed Ali je u Hjustonu (Teksas, SAD) osuđen za odbijanje regrutacije u vojsku SAD-a.
Sud ga je proglasio krivim zbog „svjesnog i nezakonitog odbijanja regrutacije“ te dodijelio maksimalnu kaznu Kasiusu Kleju (ime na kojem su insistirali na sudu): pet godina u federalnom popravnom domu i 10.000 američkih dolara kazne.  
Aliju je istog dana, nakon izricanja presude, od strane američke i svjetske bokserske federacije oduzeta titula svjetskog bokserskog šampiona u teškoj kategoriji, dobio je zabranu boksanja, oduzet mu je pasoš kako ne bi mogao boksati u inostranstvu, i tada je započeo njegov troipogodišnji egzil u vlastitoj zemlji.
U međuvremenu, između 1967. i 1970., Muhamed Ali je postao simbol koji je nadišao sportske arene. Umjesto da koristi svoj položaj kako bi podržao status kvo u društvu, Ali je postao pobornik  slobode i promjene. Ali je također postao gromobran i za crne i bijele aktiviste i antiratne demonstrante. Među najpoznatijim ljudima u Sjedinjenim Američkim Državama, šampion Ali, kazao je historičar Semons, „postao je nepobjedivi šampion anti-vladinog pokreta“.  
Od presude iz 1967. Ali nije išao u zatvor čemu su doprinjeli efektni pravni savjeti i njegovi finansijski resursi. Upućujući žalbe na presude, uvijek je išao na višu sudsku instancu i dvije godine godine kasnije, Ali je pred Vrhovnim sudom SAD-a uložio žalbu na presudu Apelacionog suda za Peti okrug. Od izricanja presude, ugled Muhameda Alija se značajno povećao zbog globalnog zanimanja za njegov slučaj i njegovog upornog stava protivljenja ratu. 
Nakon oslobađajuće presude za Alija, koja je objavljena 28. juna 1971, Ali je zasijao od sreće: „Zahvaljujem Allahu i zahvaljujem Vrhovnom sudu što su prepoznali iskrenost i istinitost religijskog vjerovanja koje sam prihvatio,“ rekao je reporterima.  Ali je potom nastavio boksati i nekoliko puta osvajao titulu svjetskog šampiona.   

U sjećanju!

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen