Samstag, 11. Juni 2016

Marinaleda (Andaluzija) gradić – utopija

Iako se nalazi u Andaluziji, jednoj od najsiromašnijih regija Španjolske, u malenom gradu Marinaleda nema policije, nema kriminala i nema nezaposlenosti.









Svi se žele doseliti u ovaj gradić-utopiju: nema kriminala, nema nezaposlenosti, a kuće su besplatne
Iako se nalazi u Andaluziji, jednoj od najsiromašnijih regija Španjolske, u malenom gradu Marinaleda nema policije, nema kriminala i nema nezaposlenosti.
Ovaj gradić broji tek nekoliko tisuća ljudi, a ipak su uspjeli izgraditi svoju malu “socijaldemokratsku utopiju“.  Upravo to je razlog zbog kojeg se mnogi razočarani Španjolci žele doseliti u ovaj grad i razlog zašto privlači brojne turiste iz svih krajeva svijeta.
Veće zasluge za ovako sređeno društvo pripadaju gradonačelniku, Juanu Manuelu Sánchezu Gordilli. On je 2008. godine, kada je zemlja prolazila kroz turbulentnu financijsku krizu, naprosto organizirao ljude koji su uzeli hranu iz supermarketa i raspodijelio to bogatstvo siromašnima: ulje, rižu, grah, dijelio je besplatno stanovnicima koji si to nisu mogli priuštiti.
Gordillo je i sam završavao u zatvoru sedam puta, sudjelovao je u demonstracijama i štrajkovima glađu, a nakon 12 godina uporne borbe postao je gradonačelnik i glavni kreator ove utopije. On je izgradio grad u kojem ima dovoljno hrane i drugih potrepština za svakoga.
Sada u Marinaledu postoji zadruga poljoprivrednika, koja zapošljava gotovo sve stanovnike. Dobit se dijeli jednako među njima, tako da njihove mjesečne plaće iznose oko 1200 eura po osobi.
Svi oni koji žele izgraditi vlastitu kuću mogu to učiniti besplatno. Svaka obitelj ima pravo na prostrana 192 četvorna metra, a sav građevinski materijal i kvalificirane radnike osigurava gradska vijećnica.
Jedini je uvjet da nakon izgradnje kuće, obitelj plaća 15 eura mjesečno do kraja života, uz dogovor da kuća ne može biti prodana u privatnu korist.

Gradonačelnik Juan Manuel Sánchez Gordillo

“Moramo ponovno razmotriti naše vrijednosti, potrošačko društvo, i svu tu vrijednost koju stavljamo na novac, sebičnost i individualizam, kaže Gordillo. ‘Marinaleda je mali primjer, a mi želimo to iskustvo proširiti na cijeli svijet”.
(izvor:aljazeera)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen