Donnerstag, 9. Juni 2016

Mužjak bijele rode maltretira čitavo jedno selo




Kako se zove muška roda? Bilo je pitanje u jednoj zabavnoj emisiji. Bilo kako bilo, jedan mužjak bijele rode stavio je pod svoje čitavo selo Glambeck u Brandenburgu u Njemačkoj.
Prethodno je izgubio bitku za gnijezdo, od strane jednog drugog mužjaka, koji se smjestio u gnijezdo sa ženkom, na koju je vjerovatno ovaj prvi računao. Kad je vidio šta se dešava, krenuo je selom i „napadao“  sve ono što mu se činilo kao mužjak suparnik. Najčešće se zalijetao na svoj odraz u ogledalu nekog prozora, a kako kazuju stanari toga sela, najnezgodnije je kad se zaleti na prozor spavaće sobe, ranom zorom i počne kljunom napadati „protivnika“ u staklu. Osim „svoje slike“, meta napada su mu bili i parkirani automobili, po kojima je skakao, grebao, lomio antene, pa čak kljunom lomio vanjska ogledala automobila, u kojima bi vidio sebe.
Stanovnici sela su se našli u situaciji da ne znaju šta da rade. Mužjak rode je registrovana životinja, sa brojem 19346 na prstenu oko noge. Dakle, nalazi se pod zaštitom. U papirima u kojima se vodi registracija roda, stoji da je taj mužjak star šest godina, i da se svake godine u proljeće vraćao na ovo mjesto. Međutim, ove godine ga je preduhitrio jedan suparnik.
Na licu mjesta već su bili stručnjaci iz osiguravajućih društava, u vezi odštete na automobilima, koju neće da plate. Stručnjaci iz Udruženja za zaštitu životinja su konstatovali da se radi o mužjaku rode, kod koga je u pitanju jak hormonalni poremećaj?
Poslijednjih nekoliko dan,a situacija se iznenada malo primirila. Naime, mužjak iz gnijezda, u kome je ženka već izlegla jaja i leži na njima, iznenada se izgubio, i nema ga više natrag. Šta je u pitanju, niko ne zna.
Uglavnom, pobješnjeli mužjak se nakon divljanja po selu primakao s gnijezdu, i sad se smirio u gnijezdu sa ženkom. Da li će mu, i kada će mu, biti jasno da se u gnijezdu nalaze „tuđa jaja“ i na kraju krajeva, da će se iz tih jaja izleći tuđa „djeca“, još se ne zna. Stanovnici, sada već malo opuštenije komentarišu, da bi u slučaju kad skonta situaciju, moglo ponovo doći do belaja.
Ovako, sad su mirni, makar za neko vrijeme.
(izvor:express)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen