Montag, 6. Juni 2016

Muhammad Ali: Gospodar ringa

U svojoj profi karijeri, Muhammad Ali je odboksovao 61 meč, od kojih je dobio 56. Od toga je 37 puta pobjedio nokautom. Doživio je 5 poraza.
Njegovu karijeru posebno obilježava pet mečeva, zbog kojih se sa pravom smatra Gospodarom ringa.

5. septembra 1960. godine, na Olimpijskim igrama u Rimu, tada još kao Cassius Clay, osvaja zlatnu medalju u teškoj kategoriji u meču protiv Poljaka Zbigniewa Pietrzykowskog.


  1. februara 1964. godine u Miami Beachu u njegovom dvadesetom profi meču Cassius Clay postaje svjetski šampion, nakon pobjede tehničkim nokautom u sedmoj rundi, nad do tada neprikosnovenim Sony Listonom.


8, marta 1971. godine u New Yorku, tada već Muhammad Ali, izgubio je na poene meč protiv Joe Fraziera u „Meču stoljeća“. Meč je ostao upamćen po zaradi od po 2,5 miliona dolara za oba boksera, što je bila do tada rekordna zarada nekog boksera u jednom meču.


  1. oktobra 1974. godine u Kinshasi u Zairu, Muhammad Ali je u meču koji je nazvan „Rumblle in the Jungle“ pobijedio Georga Foremana nokautom u osmoj rundi, i ponovo osvojio titulu svjetskog prvaka.


1.oktobra 1975. godine u Manili na Filipinima, Muhammad Ali je u jednom brutalnom boks meču odbranio svoju titulu pobjedom nad Joe Frazierom. Meč, koji je dobio naziv „Trilla in Manila“, bio je vrhunac rivaliteta ova dva boksera, koji se sa pravom smatraju istinskim bokserskim legendama.
U sjećanju!
(izvor:express)

Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen