Sonntag, 19. Juni 2016

Gigantsko tropsko stablo otkriveno u Maleziji




Stablo je visoko skoro 90 metara! To je do sada najveće poznato tropsko stablo na svijetu. Jedno ogromno Žuto Maranti stablo, otkrili su naučnici u tropskoj prašumi u Maleziji. Gigant je visok 89,5 metara i za metar viši od dosadašnjeg rekordera sa 88,3 metra. Stabla se nalaze u blizini grada Tawau, a informaciju je saopštio univerzitet iz Cambridgea.
Žuto Maranti stablo (Shorea faguetiana) nalazi se u Maliu bazenu, jednom zaštićenom šumskom rezervatu na sjeveroistoku ostrva Borneo. Otkriveno je tokom jednog istraživačkog leta helikopterom.
Da bi se drvo izmjerilo, nije bio ni malo lagan zadatak, navodi se u saopštenju Univerziteta. Jedan profesionalni penjač popeo se do vrha stable, opremljen mjernom trakom.
Odozgo je poslao jednu dramatičnu vijest: „Nemam vremena praviti lijepe snimke kamerom, jer oko mene upravo sada leti jedan orao i pokušava da me napadne, a, takođe, leti ogroman broj pčela”.
Tačno izmjeriti visinu stabla, nije bilo ni malo lako, jer ono raste na jednom nagibu, i sa jedne strane visoko je 91 metar, a sa suprotne strane 88 metara. Naučnici su se odlučili za srednju vrijednost 89,5 metara.
Čini se da je 90 metara za tropska stabla gornja granica rasta. Zašto je to tako, ostaje nejasno i naučnicima.
Inače, u najviša stabla na svijetu ubrajaju se obalsko i divovsko Mammut stablo u SAD, divovski i romboidni Eukaliptus u Australiji te Filipinski Palisander.
Svjetski rekord, sa115 metara visine, drži jedno obalsko Mammut stablo iz SAD.
(izvor:express)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen