Sonntag, 7. Februar 2016

Uoči 50. izdanja Super Bowla: Sve se vrti oko jednog imena

superbowl 50 Peyton Manning
U noći između nedelje i ponedeljka po našem vremenu, odigraće se finale američkog fudbala, poznati Super Bowl, po 50. put.
Uoči finalne utakmice ,u kojoj će se sastati Denver Broncosi i Carolina Panthersi, sve se vrti oko jednog imena, Peytona Manningsa, beka Denver Broncosa. Njemu je ovo četvrto finale.
Ovih dana, o njemu je kod ljubitelja američkog fudbala bilo mnogo priče i postavljeno mnogo pitanja. Da li ima dovoljno snage za još jedno finale? Hoće li nakon ovog Super Bowla konačno otići u penziju?
Super Bowl je sigurno najveći sportski događaja na planeti, a samo u SAD prošle godine gledalo ga je 114,4 miliona gledalaca. Rekord!
Manning je najstariji bek kome je pošlo za rukom da zaigra u finalu. Sada mu je 39. godina.
Ako bi se ovih dana slušali komentari običnih gledalaca širom Amerike, mogao bi se steći utisak da će se veliko finale odigrati u nekom Domu staraca. Sve s vrti samo oko Manninga i njegovih godina. Može li on još jednom pobijediti? Ako pobijedi, je li to njemu posljednji put? Svi su skoro sigurni u to, da će on nakon ovog finala završiti karijeru.
On je više od polovine protekle sezone bio povrijeđen, a u utakmicama u kojima je igrao, izgledao je umoran. Ali, ne i u polufinalu, u kome su se Broncosi provukli pored New England Patriotsa.
Manning se ubraja među najbolje bekove NFL. Prije deset godina, osvojio je Super Bowl, tada sa Indianopolis Coltsima. On je želio ostati kod njih do kraja karijere, ali je slijedila jedna operacija leđa i sve se promijenilo. Denver Broncosi su još vjerovali u njega i angažovali ga, s pravom. S njima je 2014. godine došao do finala, ali su poraženi. A sve je govorilo u prilog tome, da Manning želi još jednu titulu. Kao njegov mlađi brat Eli, koji je sa New York Giantsima dva puta osvojio Super Bowl.
Da li će u tome uspjeti, sačekaćemo kraj finala.
Pošto je Super Bowl jedan mega spektakl, i mega događaj, evo nekoliko fakata, koji govore u prilog tome:
Do sada, najstariji bek koji je dospio u finale je bio John Elway (38), takođe iz Denver Broncosa.
Direktni protivnik Peytona Manningsa u nedelju veče je jedan momak, Cam Newton (26), bek Carolina Panthersa.
Finale će se odigrati na Levi’s stadionu u Santa Clari, u Kaliforniji, novom stadionu San Francisco 49, koji je sagrađen 2014. godine.
„Halftime show”, program u poluvremenu finala ovog puta pripada grupi Coldplay sa Beyonce, kao gostom. Ona je 2013. godine već jednom nastupala na Super Bowlu.
I još jedan podatak, o veličini spektakla: Tokom jednog finala Amerikanci pojedu 1,25 milijardi pilećih krila.
Pa ugodna noć!
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen