Montag, 15. Februar 2016

Iz životinjskog svijeta: Zašto se dreče drekavci?

majmuni urlavci
Oni nisu teži od sedam kilograma, niti veći od 50 do 60 centimetara. Kao jedan obični pas. Ali, imaju tako snažan glasni aparat da ih je moguće čuti na udaljenosti većoj od pet kilometara. Zahvaljujući njihovoj dreci, dobili su ime drekavci, ili urlikavci.
Ljudi obično dreku povezuju sa ljutnjom, ali ovim majmunima njihova dreka služi u sasvim druge svrhe, za deeskalaciju i izbjegavanje sukoba. Drekavci njihovom drekom komuniciraju sa drugim grupama, označavaju njihove revire i iskazuju svoju radost. Mužjaci svojim glasnim organom žele imponirati ženkama, ali i rivale držati na distanci.
Uz to, kako se na prvi pogled, ili bolje rečeno, na prvi urlik čini, oni uopšte nisu opasni.
Njihovom drekom su se malo pobliže bavili istraživači sa Cambridge univerziteta i, pri tom, došli do rezultata: Što je niži ton kojim se mužjaci oglašavaju, utoliko su njihovi testisi manji, i proizvode manje spermija. Snaga njegovog glasa potiče od posebne građe jedne kosti pri dnu jezika i rezonance, koju omogućava veoma širok grkljan. Zbog toga se tako maleni majmuni oglašavaju kao ogromni tigrovi.
Žive pretežno u šumama južne i sjeverne Amerike. Najviše u šumama Amazona. Imaju rep dug oko 60 centimetara, koji im služi kao peta noga, ili ruka, kojom se hvataju za grane drveća. Kada dođe do svađe oko teritorija, dvije grupe započinju bitku glasovima, a ishod završava bez fizičkog sukoba. Muški majmuni koriste svoje glasovne sposobnosti za obranu teritorija. Glasanjem provjeravaju gde se najbliži konkurenti nalaze. Ako ih nema u blizini, glasanje je rjeđe. Na taj način, štite hranu na svojoj teritoriju. To je za njih veomo bitno, jer im se ishrana uglavnom sastoji od lišća.
Njihovi mladi se od malena uče kako da ostanu unutar jedne grupe. Kada odrastu, odlaze od roditelja i priključuju se nekoj novoj grupi. Na taj način, imaju više šanse da zauzmu veći rang unutar grupe.
Ili, što je još vjerovatnije, pokušavaju odmah formirati svoju vlastitu stranku, pardon, grupu.
(izvor:PM)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen