Dienstag, 16. Februar 2016

Neobično drvo: Rađa četrdeset raznih vrsta plodova

 


Postupkom kalemljenja savremenom umjetniku Sam van Akenu, profesoru sa Syracuse univerziteta iz New Yorka, pošlo je za rukom da jedno drvo na rod donosi čak 40 raznih vrsta voća. Između ostalih: kajsije, trešnje, nektarine, bademi, breskve i šljive. U proljeće drvo probehara velikim brojem različitih boja.
Ovo što je stvorio Sam van Aken jedinstveni je i impresivan umjetnički projekat, a zasigurno pravo remek djelo fuzije nauke i umjetnosti.
Profesor je, inače, rođen, i odrastao, na jednoj farmi, gdje je u ranom djetinjstvu dobio prva saznanja o botanici i želju da ta znanja dalje usavršava, što je rezultiralo ovom neobičnom idejom.
Od pojedinačnih stabala voćki stvorio je jedno hibrid stablo, koje behara, nekoliko puta godišnje i rađa različite vrste voća. Pri tome se koristio metodom višestrukog kalemljenja, koje se, inače, vrši samo na istovrsnim biljkama. Rezultat je zapanjujući.
Ostaje pitanje zašto je sve ovo uradio jedan umjetnik, kipar. Razlog, umjetnost boja prirode. Stablo u proljeće probehara u četrdeset različitih boja, koje je on veoma pažljivo rasporedio.
Veći dio godine stablo izgleda prilično obično, međutim, u proljeće prođe kroz pravu eksploziju boja, od bijele i grimizne, do ružičaste, u najrazličitijim nijansama, a sazrijevanje voća traje neprekidno od jula do oktobra. Stablo je nazvao T„he tree of 40 Fruit”.
Van Aken je do sada uzgojio 16 sličnih voćaka, a ljudi, u čijim vrtovima rastu, kažu da rađaju savršeno normalne plodove svih vrsta.
Nažalost, Van Akenove žive skulpture nisu u komercijalnoj prodaji.
(izvor:bild)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen