Sonntag, 14. Februar 2016

Šareni snijeg

Kad nema pravog snijega, vrijedi se malo poigrati, pa makar u ime umjetnosti.
Snježni topovi deset dana ležali su neiskorišteni na travnjaku ispred Stare Pinakoteke u Münchenu. A onda je na scenu stupio umjetnik Philipp Messner iz Južnog Tirola, i za potrebe projekta „Clouds” okolinu obojio šarenim bojama. Ljudi su ostali zadivljeni uz komentare kako se projekat „kroz njegovu višestrukost pobrinuo za divljenje, ali i za veoma mnogo fascinacije”.
Umjetnik je iskoristio i pogodne vremenske uslove tokom zadnjih dana januara, te snježne topove napunio vodom obojenom bojama za životne namirnice, kako bi sve ostalo u okvirima očuvanja okoline. Na tlu je stvoren višebojni tepih, a kompletnom ugođaju je pomogao i vjetar, koga je bilo u izobilju tokom rada na projektu, te pokrio one površine, koje su bile nedostupne snježnim topovima.
Plavo, crveno, žuto i zeleno obojene površine odavale su skurilnu sliku prostora. Naravno, običnom oku je nemoguće razlikovati vještački od prirodnog snijega. Kod skijanja je to primjetno, jer se prirodni snijeg sastoji od ledenih fragmenata, a ne od kristala, što je slučaj sa vještačkim snijegom. A upravo to je i bila je ideja umjetnika, da kroz ovaj performans ukaže na tu različitost. Bojenjem, ta izvještačenost postaje vidljiva, a na otvorenom prostoru kompletna igra privlači posebnu pozornost, na prvom mjestu zbog ozbiljne slike okoline, a onda i zbog zabave, gazanjem po šarenom snijegu.
Šareni snijeg se zadržao nekoliko dana, koliko su to dozvoljavali vremenski uslovi.
(izvor:sdz)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen