Samstag, 6. Februar 2016

Povratak Stanlija i Olija

Poslije više od pedeset godina snima se biografski film o slavnom komičarskom dvojcu: Bucmastog Olija igraće John C. Reilli, dok će mršavnog Stana igrati Steve Coogan, a režija je povjerena Johnu Bardu.
Jedan od najslavnijih komičarskih dueta, Stanlio i Olio vraćaju se posle više od pola vijeka na veliki ekran! U planu je biografski film, koji će potpisati škotski reditelj Džon Si Berd, ali se zasada ne zna početak snimanja.
Jeef Pope i Steve Coogan, koji su već sarađivali u filmu „Filomena”, napisali su scenario i za priču „Stanlio i Olio”. Debljeg člana čuvenog dvojca igraće John C. Reilli, dok će Coogan, osim teksta, tumačiti Olijevog mršavog druga.
Film će se baviti turnejom ovog dvojca tokom 1953, u raznim pozorištima Velike Britanije, Stanlijeve domovine. U to vreme njihova holivudska karijera bila je na zalasku, ali je turneja bila pravi uspeh.
Iz istorije Stanlija i Olija:
Stanlio i Olio (engl. Laurel and Hardy) su bili američki komičarski duo, koji su činili Britanac Stan Laurel (1890-1965) i Amerikanaci Oliver Hardy (1892-1957). U 1921. godini i u periodu od 1926. do 1951. godine snimili su ukupno 106 filmova, od toga 79 kratkih i 27 igranih filmova. Računajući i uloge u gostujućim filmovima, njih dvojica se smatraju najupsješnijim filmskim duom svih vremena. Kod nas su, pored imena Stanlio i Olio, ostali poznati kao „Debeli i mršavi”.
Dok je Oliver Hardy isključivo glumio u njihovom zajedničkom radu, Stan Laurel je bio kreativac ovog dueta. On je izmislio brojne gegove i napisao scenarije, a u većini njihovih filmova vodio je režiju i radio na montaži, iako to u ovom dvojcu nikad to nije posebno isticano. Dok je u nihovim filmovima Stanlio glumio jednostavnu dječiju figuru, Olio je imao ulogu pomalo nadmenog, očinskog partnera.
Humor Stanlija i Olija pretežno se zasnivao na urnebesnim ulogama, u kojima su se obično brinuli za anarhistička uništenja. Ostali gegovi su najčešće bilo po receptu milo za drago, kao i brojni gegovi zasnovani na trčanju, kao i izmjenu odnosa i karaktera likova međusobno. Ovdje treba napomenuti da se sve ovo dešavalo u doba nijemog, crno bijelog filma.
U doba tonskog filma svemu tome su dodavani vickasti dijalozi.
Za film „The music box"3 dobili su Oscara za najbolji kratki film. Zadnji film su snimili 1951. godine. Smrću Olivera Hardyja, 1957. godine, završila se karijera ovog uspješnog filmskog dua.
Duo komičara je 1960. godine, pet godina prije smrti Stana Laurela, nagrađen počasnim Oscarom za životno djelo.
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen