Mittwoch, 3. Februar 2016

Iz životinjskog svijeta: Neobična zavidnost











U prirodi nema pravila, hranu dobija samo jači. Pri tome se polazi od toga da neke životinje otimaju hranu drugima, bukvalno iz usta.
Krokodil je jednoj rodi ukrao hranu iz kljuna. Roda pri tome ne odustaje, a rezlutat bi vrlo lako mogao biti, da bi krokodil, uz ribu, imao i rodu na trpezi.
Dok se orao gosti hranom, jedan gavran mu se približio vrlo drsko, očigledno pokazujući svoju namjeru. Orao se ne obazire na sve to, dok se ne zasiti, ili dok mu ne zasmeta.
Neke životinje, kao majmun na slici jednostavno uzimaju sve što im je ponuđeno, ne ostavljajući drugima ništa. Pri tome, najčešće dolazi do problema sa ostatkom družine.
A sve dotle dok riba nije progutana, može biti plijen nekoga drugoga. Zbog toga su se sukobile ove dvije morske lastavice, i upustile u borbu za večeru.
Isto je doživio i prerijski glodavac, koji je morao žestoko braniti svoj plijen od četiri drska čvorka.
Nešto veoma slično dešava se i pod vodom. Pelikan je svojim kljunom sa kesom nakupio dovoljno ribe za sebe i svoje mlade. Ali, tako ne misle pingvini, koji su se našli u blizini. Duša ukrasti.
A plijen međusobno podijeliti? Nije baš najbolja vrlina većine životinja, ali kod dva svisca, vrijedi ono, „daj meni malo“, jedan ulovio, a drugi jednostavno jede, zajedno s njim.
Tri protiv jednog, nikad nije bilo fer. Tri crnokosa galeba kradu plijen papagaju roniocu, direktno iz kljuna.
Tri poljska vrapca se svađaju oko toga ko je prvi stigao na jednu hranilicu za ptice. Međutim, oni pri tome ne znaju da na hranilici nisu sami. Prije njih, tu je stigao jedan poljski miš, i njemu se sada ne izlazi van. Ili jednostavno, ni ne zna kako bi izašao, sve i da hoće.
Taj divni i lijepi svijet životinja.
Makar ponekad bio i veoma grub.
(izvor:web)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen