Freitag, 12. Februar 2016

Ukrajina: Muzej korupcije

muzej korupcije dvorac meschihirja
Najpoznatiji dvorac u Ukrajini raspolaže sa kinom, teniskim igrallištem, kapelom, jednim zimskim vrtom sa preparinim lavovima. Unutar dvorca su ugrađene zlatne slavine na česmama, bezbrojni lusteri, jedno bijelo krilo i stepeništa, kao u dvorcu carice Sisi.
Dvorac sa kompletnim imanjem, po imenu Mašihirija, nedaleko od Kijeva, do februara 2014. godine imao je samo jednog stanara: Viktora Janukoviča, nekadašnjeg predsjednika Ukrajine, koji je nakon revolucije na Majdanu pobjegao u Rusiju.
Od kako je ovaj groteskni posjed otvoren za javnost, posjetilo ga je preko 400 hiljada posjetilaca. Na inicijativu Građanskih aktivista, dvorac je dobio ime „Muzej korupcije“.
Janukovič je za vrijeme svoje vladavine dao da se dvorac izgradi po njegovoj želji. Nakon što je pobjegao, u državnu kasu sada ulaze prihodi od prodatih ulaznica, od iznajmljivanje bicikla, vodiča i naravno, zabave.
U sprednim zgradama smještene su izbjegilice iz istočne Ukrajine.
U zadnje vrijeme došlo je do konflikta oko kompletnog imanja. Predsjednik Petro Poroshenko bi ga želio dati na raspolaganje Ministarstvu odbrane, kako bi se tu uredio rehabilitacioni centar za nekadašnje borce. Aktivisti su protiv toga, jer, po njima: „Bio bi to povratak u stara vremena, kad bi se imanje ponovo finansiralo od strane države. Ako Ministarstvo preuzme dvorac, on bi ponovo postao nedostupan javnosti, a narod bi stekao utisak da se ništa nije promijenilo”.
(izvor:stern)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen