Samstag, 21. Januar 2023

Iz svijeta – Slike sedmice

 


U ponoru
Svako ko je išao u kino 1980-ih pamti: Bila je tada jedna reklama za cigarete Marlboro sa kaubojima koji su jahali kroz dramatične formacije stena, okruženi netaknutom prirodom. Uz to, fdramatična muzika žičanih instrumenata i prigušenih truba. Reklamiranje duhana i duhanskih proizvoda je u kinima sada zabranjeno, kao i pušenje, koje je bilo dozvoljeno na samom početku prikazivanja filmova u kinima i rudarenja lignita. I to nas dovodi do slike u prilogu: prikazuje nimalo netaknutu prirodu na površinskom kopu Garzweiler, gdje je policija ovih dana očistila protestni kamp u mjesti Lützerath u Njemačkoj. Oko 2.000 klima aktivista okupilo se tu prošle nedjelje, kako bi pružili otpor nastavku dalje eksploatacije uglja.



Žaba na vratu
Ne, ovdje se ne radi o ponovnoj podjeli božićnih poklona. Najbolji britanski “drag” umjetnici sastali se na godišnjoj generalnoj skupštini svog ceha, na "RuPaul's DragCon UK". Na ružičastom tepihu ovog puta najviše pažnje je privukla Ellie Diamond, čije je pravo ime Elliot Glen, koja ima 24 godine i koja prodaje hamburgere u McDonald'su u gradu Dundee u Škotskoj. Ovdje se pretvorila u mašinu za igračke – u odjeći koju je sama napravila, kako je kazala. Dragqueens cvjeta svijetom, a u Njemačkoj će se ove godine po prvi put snimati domaćaa sezona međunarodno uspješnod showa "RuPaul's Drag Race".



Let bika
Umjesto kaubojskog šešira, jahač nosi neku vrstu “football” kacige, a inače ovaj rodeo nema mnogo veze sa klišeom Divljeg zapada. Jer mjesto održavanja takmičenja nije u prerijama Oklahome ili Teksasa, već usred New Yorka, u Madison Square Gardenu. Svake godine početkom januara ovdje je stanica profesionalnih rodeo jahača.
Dobrobit životinja je manje važna od slave i časti i, iznad svega, mnogo, mnogo novca. Pobjednik turnirske serije će na kraju sezone kući ponijeti više od milion dolara.

(stern)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen