Sonntag, 22. September 2019

Zelenilo za primjer i opomenu






Šuma na fudbalskom stadionu? Ova neobična ideja sprovodi se u djelo u Klagenfurtu, u Austriji, od 9. septembra do 27. oktobra ove godine, na stadionu uz jezero Wörthersee.
Ideja za najveći umjetnički projekat na javnom prostoru ikada realizovan u Austriji nastala je od crteža olovkom pod nazivom „Nesalomljiva privlačnost prirode“, kojega je još početkom 70-tih godina prošlog stoljeća nacrtao austrijski slikar i arhitekt Max Peintner.
Prema želji umjetnika na čitavoj površinu fudbalskog igrališta zasađena je šuma od raznog drveća, 300 stabala, od kojih su neka visoka i do 12 metara. Gledaoci ovaj spektakl, rast stabala, mogu pratiti s tribina, kako danju tako i noću, pri dnevnom svjetlu i pod reflektorima. Projekat postavlja pitanje: „Ùzimamo li prirodu zdravo za gotovo, odnosno hoćemo li joj se jednoga dana moći diviti samo na za to posebno predviđenim mjestima“.
„For Forest“, kako se naziva ovaj projekat, realizira kulturna organizacija Littmann Kulturprojekte iz švicarskog grada Basela. Nakon izložbe na stadionu, stabla će u originalnom rasporedu biti presađena u blizini stadiona, tako da će šuma sa stadiona ostati ukorijenjena u sjećanjima kao šuma-skulptura.
Istovremeno je ova ideja je pokazala kakve se sve rasipne investicije provode. Stadion je izgrađen za Evropsklo prvenstvo u fudbalu, prije 11 godina, i od tada se skoro nikako, ili veoma rijetko koristi, a kako neki kažu, bolje je da na igralištu raste drveće, nego da zjapi prazan.
(spiegel)
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen