Freitag, 12. Januar 2018

Prvi put: Zemlja i mjesec na istoj fotografiji


Nasa je prvi put pokazala jednu fotografiju snimljnu iz svemira, na kojoj se istovremeno vide i Zemlja i Mjesec
Više od 384.000 kilometara djeli Zemlju od Mjeseca. Iako je udaljenost tako velika, jedna svemirska sonda Nase je po prvi put uspjela da oba nebeska tijela dobije na jednoj fotografiji.
To je uspjelo američkoj svemirskoj sondi „Osiris-Rex“, teškoj oko 2100 kilograma. Preklapanjem i spajanjem tri fotografije omogućilo je da se oba nebeska tijela vide na jednoj fotografiji. Slika je inače nastala početkom oktobra, a tek sada je objavljena.
U septembru je sa Floride startao jedan svemirski brod, sa misijom da istraži porijeklo života na 650 miliona kilometara udaljenom asteroidu Bennu. I upravo sa tog puta nastala je ova jedinstvena fotografija Zemlje i Mjeseca.
U trenutku nastanka slike sonda je od Zemlje bila udaljena oko pet miliona kilometara.
Prema informacijama koje daje Nasa, „Osiris-Rex“ bi trebala već 2018. godine stići na asteroid Bennu i tamo sakupiti prašinu staru 4,5 miliona godina, koja bi nakon povratka trebala biti istražena od strane Nasa.
Naučnici žele istražiti, kako su životno važne supstance, kao što je recimo ugljenik, nekada došli na Zemlju. Misija će koštati oko 718 miliona dolara.
(izvor:focus)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen