Montag, 15. Januar 2018

Konačno dvadeset


Japan po 70. put časti jednim praznikom sve one koji postaju punoljetni.
Punoljetstvo je, inače, jedna malo teža stvar. U Turkmenistanu, Vijetnamu i Uzbekistanu punoljetni su oni koji su napunili 16 godina, i to je mnogo brže, nego recimo za one u Lesotu, Swasilandu ili Singapuru, gdje je neko punojetan tek kad napuni 21 gdinu. Čak ni u SAD nije svako baš siguran kada je punoljetan, jer se to razlikuje od jedne do druge savezne države. U državi Utah je to sa 18, u Alabami sa 19, a u Mississipiju sa 21.
Uglavnom, u svim zemljama su jedinstveni da se punoljetnost na neki način mora proslaviti. A toga nikad nije dovoljno u jednom kratkom ljudskom životu.
U Japanu je prije tačno 70 godina uveden „Seijin no Hi“, jedan zakonski praznik u čast svih onih koji postaju punoljetni. A to se održava početkom januara, svake godine za sve one koji od 2. aprila prethodne godine, do 1. aprila tekuće godine pune 20 godina. Znači, oni koji će 2. aprila 2018. napuniti 20 godina, to će proslaviti tek iduće godine u januaru.
Drugi će to moći proslaviti u okviru „Seijin shiki“ ceremonije, koja podrazumjeva, da zvanično mogu popiti piće u gostionici, ili zapaliti cigaretu na javnom mjestu.
Naravno, učestvovati na izborima i voziti auto mogu sa napunjenih 18. godina.
Slično kao „Dan okeana“, „Dan respekta pred starenjem“, „Dan sporta“, tako je i „Dan punoljetstva“ u Japanu sastavni dio „Happy Monday System“, „Sistem sretnog ponedeljka“, i pada naime u ponedeljak, a po tradiciji, to je drugi ponedeljak u godini, što Japancima predstavlja radost zbog produžanog vikenda.
Više od četvrtine Japanskog stanovništva već je starije od 65. godina, tako da oni mogu stalno, tokom čitave godine, slaviti „Happy Monday“. Barem teoretski.
Pitanje punoljetstva u svijetu je, inače, diskutabilna stvar. Ovdje se moraju spomenuti 11. godišnji dječaci koje Shamani u to ime šalju u područja vječnog leda (kod Inuita na kanadskom Baff ostrvu). Ili, 13. godišnjaci, koji na očigled njihovih očeva bivaju ubadani od strane ogromnih mrava u području Amazona u Brazilu. Dalje, 16. godišnjaci, koji goli preskaču preko kastriranih volova kod Hamara u Etiopiji. U igri su još i igle za kosu, lijane u džungli, rezanje zuba, puštanje krvi, sveta ulja, sve to igra veoma važnu ulogu u pogledu punoljetstva.
Pri tome je zrelost, u suprotnosti sa punoljetstvaom, nešto što neki puno ranije, ili nikad ne dostižu.
Ili, ako sami sebe proglašavaju genijem.
Takvi „deposito cornuum“, ili odbacivanje rogova, i posljedice toga mogu mogu se na kraju krajeva jednako osjetiti, od Majorke do Japana, kao i od Washingtona do Turkmenistana.
(izvor:sdz)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen