Dienstag, 9. Januar 2018

NK Sloga Ljubuški -Za nezaborav!

















 

(tekst koji slijedi objavljen je na portalu ljubusaci.com 7. januara 2018. godine, autor je Kemal Mahić)

Jedan od temeljnih identiteta grada Ljubuškog je formiranje i rad N.K. „Sloga“ Ljubuški (1951.g.)
Klub je formiran kako bi reprezentirao naš grad, naš Ljubuški.
Klub je bio u funkciji sporta i njegovih uzvišenih ciljeva (prijateljstvo, ljubav, nadmetanje i sportski fer-play) kao što je to bilo 50-tih i 60-tih godina prošlog stoljeća.
Sportska dostignuća su bila rezultat priprema, ljubavi, entuzijazma i sportskog rivalstva u Zoni Hercegovina.
N.K.“Sloga“ je kao domaćin nastupala većinom na igralištu koje se i danas zove „Babovac“.
Zavisno odakle su igrači dolazili, tako se povećavao i broj navijača iz različitih dijelova komune Ljubuški.
Za N.K.“Sloga“ su nastupali mnogi nogometaši iz grada Ljubuškog, a afirmacijom nogometa postepeno nastpali igrači iz Predgrađa, Vitine, Veljaka, Klobuka, Graba i drugih sela općine Ljubuški.
Osim navedenih naselja boje N.K.“Sloge“ su branili i igrači iz Trebižata, Čapljine, Mostara i drugih susjednih općina.
Jedini preduvjet da bi neko igrao je bila sintagma „Znaš li igrati nogomet?“.Nikakvi drugi parametri nisu odlučivali hoće li neko biti prvotimac naše N.K.“Sloga“.
U tome je časna uloga N.K.“Sloga“ u njegovoj veličanstvenoj ulozi boje i dresa kluba koji je obilježio mladost generacija ljubušaka.
S vremenom, a naročito nakon izgradnje „Centra malih sportova“ N.K.“Sloga“ je izgubila primat u organizaciji sportskih kolektiva našeg grada. Tada počinje uspon R.K.“Izviđač“(M) i (Ž) i pojedinačnih sportova.
Ali teško da će bilo koji sportski kolektiv, sada i ubuduće, dostići slavu „krčitelja amaterskog sporta“ i dostignuća koja pripadaju amaterskom klubu i ekipi N.K.“Sloga“ Ljubuški.
Zato je N.K.“Sloga“ – NEZABORAV!

Objavljivanjem fotografija koje slijede želimo da afirmišemo likove i sportiste koji zaslužuju našu pažnju nakon 60-70 godina.To činimo radi njih, radi njihovih obitelji i familija u nadi da će djeca prepoznati svoje roditelje, svoje djedove,s voju braću a bogami i pradjedove.

Autor prepoznaje na fotografijama:
Ivu Jelavića, Ćamila Nuhića („Dura“), Slobodana Mahića (Žuću), Šućru Alendara, Selama Konjhodžića, Smiljana Martinovića, Ljubu Drinića, Kordića, Hilmiju Konjhodžića, Dervu Konjhodžića, braću Kovač, Mujezinović Mustafu, Sadiković Đemicu, Milu Šimunovića, Ibrišima Hrnjičevića, Milu Živkovića (Mrču), te članove rukovodstva: Branka Raševića, Fadila Kadragića, Ivicu Zlomislića, Mišu Todorovića, Ziju (Muniba) Delalića, Đabira Sadikovića (sekretara)…
Na posljednjoj fotografiji su članovi DTV “Partizan“ (gimnastika): Vahdo Delalić, Šućro Alendar, Džemil Nevesinjac, Ćamil Nuhić, Selam Konjhodžić,Emir Nevesinjac, Huso Šukalić…

Ove fotografije poklanjamo čitateljima portala www.ljubusaci.com

Fotografije smo dobili ljubaznošću Ćamila Nuhića i njegovog sina Evice, na čemu im autor iskreno zahvaljuje (otac i sin igrači N.K.“Sloga“!)

Kemal Mahić




Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen