Montag, 1. Januar 2018

Negdje daleko: Šareni, divlji svijet apsurda







Fotograf Alfred Yaghobzadeh je u sred jednog prljavog dvorišta negdje u Indiji pronašao svoj mir. Bilo je vrelo popodne u julu, konačno, nakon perioda stalnog padanja, monsunska kiša je stala.
Alfred, inače, ratni fotograf, dolazi iz Francuske, koji se rado odaziva njegovim prezimenom, doputovao je u Indiju kako bi iza sebe ostavio rat i ratne traume. Prije toga, bio je na ratnom poprištu, a u Siriji i u Iraku vidio je i previše jada, tuge, smrti i stradanja. U Indiju je došao, jer mu je bilo previše ljudi. Želio je fotografisati samo životinje. Životinje nisu zle, one ne mogu voditi rat.
Krave, zmije, majmuni, slonovi, pa čak i pacovi: Božanstva u Indiji imaju mnogo formi i boja. Jedno putovanje kroz životinjski kosmos u jednoj duboko religioznoj zemlji.
Šarena krava. Za tamnošnji Holi praznik simbolizuje pobjedu dobra nad zlom, buđenje proljeća, ili jednostavno: ljubav prema životu.
Majmunski cirkus. Vijay Sharma (54) obožava boga majmuna Hanumana u tolikoj mjeri da je sav svoj život posvetio makakenima, vrsti majmuna u sjeverno indijskom gradu Jaipuru. Već 42 godine svaki dan vozi svoje biciklo 12 kilometara kako bi sakupio hranu za majmune, koji ga potpuno opkole kad se pojavi.
Tigar u čovjeku. Obojeni Pulikali za Igru tigra. Muškarci u južnoj državi Kerala čekaju početak tradicionalnog plesa na Dan zahvalnosti za žetvu. Pri tome se obnavljaju prizori lova na tigrove, koji bivaju natjerani ritmom bubnjeva Udukku i Thakil.
Zvijezda slonova, Ljudi traže sreću kod Lakshimi, oličenju boga Ganesha u hramu Arulmigu Manakula Vinayagar u istočnom Tamilu Nadu. Oni daruju hranu i novac, a kao zahvalnost, slon ih dodiruje surlom. Stotine puta na dan, surla slona ide tamo amo. A da li je slon pri tome sretan?
Krotittelji zmija, Legenda govori kako je jedna kćerka zmiji zvečarki donijela mlijeko, kao žrtvu za spas roditelja od smrti, zbog zmijskog otrova. Danas vjernici na prazniku Nag Panchami u julu mjesecu časte zmije mlijekom. Pri tome, zmije čuvaju krotitelji, koji i dalje rade svoju zabranjenu rabotu.
U Rajastanu u hramu Karni Mata, inkarnacija bijele Hindu božice Durga pomogo je 20 hiljada pacova. Vjernici s njima danas dijele hranu.
U svemu ovome indijski zaštitnici životinja govore o „ludom dvostrukom moralu“.
To najbolje pokazuje situacija sa kravama. Radiklani Hindusi su ove godine linčovali ljude koji su klali krave. Istovremeno životinje stradaju na ulici, ili završavaju na deponijama otpada kojeg jedu.
Organizacija „Save the Cow“, Spasimo krave, morala je spašavati desetine hiljada krava.
Da li neko u ovakvim uslovima danas stvarno želi da bude rođen kao životinja? Ovo pitanje postavio je fotograf. Šansa da se postane bog, ne dolazi baš tako često. A on lično ne bi rado želio postati jedna krava.
Ili možda radije, jedan slon?
(izvor:stern)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen