Sonntag, 8. März 2015

Zakazan boks meč Mayweather vs. Pacquiao





Boks meč za svjetskog prvaka u welter kategoriji, između Amerikanca Mayweather (38) i Filipinca Pacquiaoa (36) je otvoren po svim pitanjima, a prati ga se sve ono što se od jednog profi boks meča očekuje, od velike borbe do mega zarade.
Amerikanac Floyd Mayweather Junior i Filipinac Emanuel Dapirdan Pacquiao su prije nekoliko dana dogovorili boks meč za 2. maj ove godine u Las Vegasu. Taj meč je već dobio naziv „meč stoljeća“, a trebao bi biti najlukrativnija sportska priredba u istoriji sporta, jer zu njega stoji sve što boks čini fascinantnim, ali, u isto vrijeme, i odbojnim. Ovdje se radi i o dolarima i o dopingu, i o ponosu i o rasizmu, ali i o moći i moralu, sve to odjednom.
Prvi put nakon 22 godine, kada su Julio Cesar Chavez i Pernell Whitaker boksovali neriješeno, u jednom meču će se u direktnom okršaju odlučivati, ne samo o najboljem bokseru u jednoj kategoriji, nego i o poziciji na rang listi najboljih boksera današnjice. Po onome, kako to vrednuje bokserski magazin „Ring Magazine“, na prvom mjestu te liste je trenutno Mayweather, dok se na drugom mjestu nalazi Wladimir Klitschko, ispred Pacquiaoa, koji zauzima treću poziciju. Ovdje se radi o takozvanoj „pound-foor-pound“ rating listi u boksu.
Mayweather i Pacquiao su se složili u jednom, da bokserska karijera traje puno kraće nego život i da se ne trebaju susretati jedan protiv drugog prije nego što počne ostatak njihovih života. Pregovori za ovaj meč trajli su punih 6 godina, i oba protivnika su se složila da je sad vrijeme da se meč i održi.
„Ovo će biti još jedna prilika da prezentiram sve svoje sposobnosti“, kazao je Mayweather, koji je neporažen u njegovih dosadašnjih 47 mečeva, i dodao „Ja sam najbolji, svih vremena!“
A ko je najboji svih vremena, morao bi pogledati u skor Rocky Marciana, 49:0, i istovremeno pobijediti sve najbolje boksere iz njegove generacije i kategorije. Sve do sada, kako to pišu bulevarski časopisi, Mayweather je birao protivnike, onako kako plašljiva domaćica bira jaja u samposluzi. Njemu treba pobjeda protiv Pacquiana, koji u svom bilansi ima 57 pobjeda, 2 neriješena meča i 5 poraza, kako bi odstranio sve sumnje. I naravno, pri tome, ništa ne smeta i zaraditi basnoslovno, više nego što i jedan sportista može zaraditi u 48 minuta meča, uključujući tu i pauze između rundi.
Zbog toga se profi boks i naziva boks ogromnih zarada, jer kvalitet se ne nagrađuje medaljama, rekordima nego prihodima, koji se generišu u jednom meču. Meč koji slijedi trebao bi, po procjenama, obrnuti oko 400 miliona dolara, s tim što će Mayweather zaraditi 150 miliona, a njegov protivnik Pacquiao oko 100 miliona dolara. Jedan mega posao za sve one koji će učestvovati u meču i oko meča, koji se priprema skoro 6 godina.
Mayweather se već izjasnio o protivniku kao o patuljku, koga će pomesti sa ringa, dovodeći u sumnju njegovu nevjerovatnu brzinu u ringu. Zboga izjava i sumnje na doping, Pacquiao ga je već tužio i dobio na sudu, a tek nakon mnogobrojnih protesta, Mayweather mu se izvinio javno.
Pacquiao je sve do sada kontrolore Američke antidoping kontrole smatrao pristrasnim, i odbijao bilo kakvu kontrolu prije svakog meča. Pravila dopinga se razlikuju od saveza do saveza, a svi pregovori oko zajedničkog stava po tome pitanju, do sada su propadali. Za predstojeći meč, protivnici su se dogovorili da se obavi kontrola neposredno uoči meča i da istu obavi Državna atletska komisija iz Nevade. Ko se toga ne bude pridržavao, slijedi mu novčana kazna od 5 miliona dolara.
Druga tačka pregovora pred ugovor uoči meču bila su TV prava. Najvažnije boks mečeve, još od vremena „Thrilla in Manila” između Muhammeda Alija i Joe Fraziera bili su prenošeni samo putem pay-TV. To se isplati za zvijezde, jer boks nije masovni sport. TV kuća HBO koja pod ugovorom ima Pacquiaoa i TV kuća Showtime kod koje je Mayweather, morale su se dogovoriti o raspodjeli prava prenosa. Dogovor je da će meč prodavati obe kuće po istoj cijeni od 100 dolara za prenos u HD tehnici. Uz to, dolaze i prateći problemi sa raspodjelom dobiti, gdje je Mayweather tražio raspodjelu pola-pola, dok je Pacquiao tražio da njemu pripadnu prihodi sa Filipina.
Do sada, od 2009. godine, od kada se vode pregovori za ovaj meč, od strane oba protivnika mogla se čuti rečenica: „Ja želim ovaj meč, ali ovo ne mogu akceptirati”.
U svakom slučaju, meč je ugovoren, a o detaljima raspodjele dobiti biće itekako još razgovora u narednim nedeljama.
Tako to ide u profi boksu, pa i kod najznačajnijeg meču u istoriji ovog sporta, i ne čudi što sve to ovu sportsku disciplinu čini tako grotesknom.
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen